Hiljade ljudi u Kumrovcu salutirale Titu!

Obilježena je 131. godišnjica rođenja doživotnog predsjednika SFRJ Jugoslavije

27.05.2023. 14:49
  • Podijeli:
Kumrovec Dan mladosti foto Anadolija 6-6471fbe5f3e1a.webp Foto: Anadolija

U Kumrovcu, rodnom selu Josipa Broza Tita, obilježena je 131. godišnjica rođenja doživotnog predsjednika SFRJ Jugoslavije pod nazivom "Dan mladosti - radosti" na kojem su bili gosti iz Hrvatske i susjednih država, javlja Anadolija.

Rođendan Josipa Broza Tita, u SFRJ-u obilježavan kao "Dan mladosti" 25. maja, u rodnom Titovom selu Kumrovcu, prozvanom najpoznatijim selom na svijetu, obilježava se posljednjih desetljeća svake subote koja je najbliža tom datumu pod nazivom "Dan mladosti - radosti".

Ove godine u etnoselu Kumrovec okupilo se nekoliko hiljada posjetilaca, nešto u manjem broju nego prethodnih godina, a ponajviše gostiju stiglo je iz susjedne Slovenije, s obzirom na blizinu slovenske granice. No, i ove godine poštovatelji lika i djela Josipa Broza Tita i predstavnici društava Josipa Broza Tita, koji su organizatori događaja, stigli su iz gotovo svih bivših jugoslavenskih republika i pokrajina te antifašistički predstavnici iz Italije.

Dio posjetilaca imao je priliku kupiti majice i kape sa znakovima jugoslovenskog režima i slikama Tita, a uz kape s petokrakama i značkama, spomenik Titu kipara Antuna Augustinčića pored Titove rodne kuće ostao je omiljeno mjesto za fotografisanje.

U redu se čekao ulaz u prostorije Titove rodne kuće, a cijeli događaj snimali su pripadnici hrvatske policije koji su posjetioce upozoravali na neprimjerene oznake, poput crvene zastave Savezne komunističke partije.

Na pozornici je održan prigodni kulturno-umjetnički program, a okupljenima su se obratili lokalni dužnosnici te predstavnici antifašističkih udruženja iz Hrvatske i regije, uz povremeno skandiranje publike "Tito, Tito".

S pozornice je poručeno kako se danas "obilježavaju spomeni na događaje koji su omogućili život i napredak u slobodnoj, evropskoj Republici Hrvatskoj, a to je 80 godina od bitaka koje su preokrenule antifašistički rat na ovim prostorima i u svijetu, Bitke na Neretvi, Bitke na Sutjesci i Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu, kada su zacrtane današnje međurepubličke granice".

"Na današnji dan slavimo vizionara koji je bio zapovjednik i utemeljitelj svega toga, i kako ne uzviknuti 'Smrt fašizmu, sloboda narodu'", poručeno je ispred Titove rodne kuće.

U muzičkom programu nastupaju sastavi The Beat Fleet (TBF) iz Splita, besplatan koncert namijenjen svim generacijama, dok u šatoru ugostiteljskog objekta "Pionirček" nastupa rock band "One Way Street".

Prema procjenama organizatora, u Kumrovcu se ove godine okupilo desetak hiljada posjetilaca.

Ove godine obilježava se 131. godišnjica rođenja Josipa Broza Tita i 43. godišnjica od njegove smrti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()