Etihad se ne povlači iz Air Serbije nego smanjuje vlasnički udio

U skladu sa zakonskom regulativom, većina evropskih država je na različite načine pružila pomoć kompanijama koje učestvuju u avio-saobraćaju

29.09.2022. 15:13
  • Podijeli:
Etihad_avion_foto_Pixabay-1664373391973.webp Foto: Pixabay

Air Serbia saopćila je da se Etihad, manjinski partner države Srbije u toj kompaniji, ne povlači, već u procesu dokapitalizacije usljed poremećaja u poslovanju izazvanih pandemijom koronavirusa smanjuje svoj udio.

Kompanija je podsjetila da je od marta 2020. godine, sa različitim intenzitetom, globalnu avio-industriju pogodila "najveća kriza u njenoj istoriji", usljed pandemije koronavirusa, kao i da je avio-industrija jedna od najteže pogođenih grana industrije uopšte i da se posljedice krize osjećaju i danas.

U skladu sa zakonskom regulativom, većina evropskih država je na različite načine pružila pomoć kompanijama koje učestvuju u avio-saobraćaju. Kada je reč o Air Serbiji, u decembru 2020. godine sprovedena je dokapitalizacija kojom je uvećan osnovni kapital kompanije, što je bila mjera otklanjanja poremećaja nastalih u poslovanju tokom 2020. godine, a kao posljedica pandemije Covida-19, navela je kompanija, reagujući na informacije da je u toku postupak njenog potpunog prelaska u državno vlasništvo.

Kako je objašnjeno, u toku je proces druge dokapitalizacije, koja se odnosi na poremećaje nastale u poslovanju tokom 2021. godine, a takođe s ciljem otklanjanja posljedica pandemije, kao i da su oba postupka sprovedena na osnovu Uredbe o uslovima i kriterijima usklađenosti državne pomoći kroz dokapitalizaciju učesnika na tržištu radi otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih epidemijom zarazne bolesti covid–19 i ugovora zaključenog između Ministarstva privrede Srbije i Air Serbije.

Poslije druge dokapitalizacije Air Serbije, država Srbija će povećati svoj vlasnički udio u toj kompaniji sa dosadašnjih 82 na 83,6 odsto, dok će udio Etihada biti umanjen sa 18 na 16,4 odsto.

"Ipak, to ni na koji način ne dokazuje paušalnu tvrdnju o povlačenju iz vlasništva strateškog partnera sa manjinskim udjelom. Etihad je strateški partner Air Serbije, ne treba nikada zaboraviti da je ta kompanija svojim know-how-om znanjem i iskustvom, suštinski uticala na transformaciju JAT Airwaysa u modernu evropsku kompaniju kakva je Air Serbia danas", navela je kompanija.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()