Dodijeljeni mandati novim poslanicima Skupštine Srbije

Skupština po zakonu dodjeljuje mandat prvom narednom poslaniku po redu sa izborne liste iste političke stranke, u roku od sedam dana od dana od kada je konstatovano da je prestao mandat

16.09.2022. 19:10
  • Podijeli:
Skupština Srbije_parlament_Tanjug (1).jpg Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Republička izborna komisija na današnjoj sjednici je donijela rješenje o dodjeli mandata novim narodnim poslanicima radi popune upražnjenih poslaničkih mjesta, zbog podnošenja ostavki i mjesta poslanika kome je mandat prestao zbog smrti, kao u slučaju generala Božidara Delića, potpredsjednika Narodne skupštine Srbije i poslanika koalicije Nada.

Predsjednik RIK-a je na 92. sjednici tog tijela rekao da je komisija 15. septembra primila dopis Narodne skupštine sa obavještenjem da je na Prvoj posebnoj sjednici u skladu sa zakonom konstatovano da je prestao mandat poslanicima.

Skupština po zakonu dodjeljuje mandat prvom narednom poslaniku po redu sa izborne liste iste političke stranke, u roku od sedam dana od dana od kada je konstatovano da je prestao mandat.

Anu Brnabić, Jelenu Begović, Miloša Vučevića i Lazara Ristovskog sa izbore liste "Aleksandar Vučić - zajedno možemo sve" koji su podneki ostavke na poslanička mjesta, u parlamentu će  zamijeniti Dalibor Šćekić, Srđan Simić, Andrijana Avramov i Sandra Joković.

Tatjanu Matić ispred Socijaldemokratske partije Srbije, koja je izabrana na poslaničkoj listi "Aleksandar Vučić -zajedno možemo sve", zamijeniće Edis Durgutivić.

Na poslaničko mjesto Gordane Matković koja je izabrana na listi "Ujedinjeni - za pobedu Srbije", doći će Olivera Lazić.

Poslanike Violetu Filip i Aleksandru Ðanković sa izborane liste "Ivica Dačić premijer Srbije" ispred Socijalistička partija Srbije zamijeniće Dragan Vulić i Sanja Ćalović.

Na mjesto poslanika Marije Jovanović, sa iste izborne liste, ali koja je izabrana ispred Jedinstvene Srbije doći će Ðorđe Kosanić.

Mjesto Smiljane Vasiljev sa Izbore liste "Nada-dr Miloš Jovanović", pripašće Zoranu Stojaniviću, a na mjesto Marije Radulović doći će Ljubinko Ðurković. Na mjesto Božirada Delića doći će Aleksandar Jereković.

Mjesto člana nacionalnog savjeta slovačke nacionalne manjine Ljubiške Lakatoš, koja je podnijela ostavku dodijeljeno je prvom sljedećem kandidatu sa te liste Jaroslavu Mudrom, na osnovu predloga rješenja popunjavanja upražnjenog mjesta u savjetu slovačke nacionalne manjine.

RIK je donio odluku i o obrascima za podnošenja lista za članove nacionalnih savjeta nacionalnih manjina, koji će se birati putem elektronske skupština za goransku, crnogorsku, hrvatsku i makedonsku nacionalnu manjinu.

RIK je donio odluku i o obrascima za vršenje izbornih radnji za izbor članova savjeta nacionalnih manjina. Komisija je donijela odluku i o boji glasačkog listića za glasanje putem elekstornske skupštine za člana nacionalnih manjina za gornsku, hrvatsku, makedonsku i crnogorsku nacionalnu manjinu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()