Borelj: Vrijeme da počne primjena sporazuma, vidjećemo ko će preuzeti odgovornost

Počeo trilateralni sastanak predstavnika Beograda i Prištine sa predstavnicima Evropske unije u okviru nove runde dijaloga

14.09.2023. 11:54
  • Podijeli:
Tan2023-09-1409171748_2 aleksandar vucic žozep borelj AP PhotoVirginia Mayo-6502caff1f5a2.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj poručio je u Briselu, gde se održava sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine, da je vreme da sporazum o putu normalizacije odnosa počne ozbiljno da se primenjuje i da će danas biti jasno da li su strane spremne da preuzmu odgovornost.

"Ugostio sam predsednika Aleksandra Vučića i premijera Aljbina Kurtija na sastanku na visokom nivou u okviru diojaloga u Briselu. Vreme je da počnemo ozbiljno da primenjujemo Sporazum na putu normalizacije. Danas ćemo videti da li su spremni da preuzmu odgovornost", napisao je Borelj na platformi X (Tviter).

Posle odvojenih sastanaka u Briselu je oko 11.30 časova počeo trilateralni sastanak predstavnika Beograda i Prištine sa predstavnicima Evropske unije u okviru nove runde dijaloga.

Na sastanku su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, visoki predstavnik EU za spoljne i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, kao i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Kako je najavljeno u saopštenju na sajtu EU, u fokusu današnje runde dijaloga Beograda i Prištine biće primena sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i aktuelna pitanja.

Na kraju sastanaka, planirano je da se Borelj obrati medijima u zgradi Evropske službe za spoljne poslove.

  • Podijeli: