Amber alert uskoro u Srbiji: 'Djeca će sigurno biti sigurnija'

Prvi put od 2015. godine, kada smo započeli kampanju, ja sam veliki optimista da će Amber alert do kraja godine biti uveden, ističe Igor Jurić

11.01.2023. 22:59
  • Podijeli:
Amber alert_Foto UNA-63bf0fede1ff3.webp Foto: Amber Alert Srbija

Sistem za uzbunjivanje i potragu za otetom djecom Amber alert mogao bi da počne da se primjenjuje u Srbiji do kraja 2023. godine, rekao je za UNU Igor Jurić.

Upravo zbog toga danas, 11. januara počinje kampanja na društvenim mrežama koja treba da pokaže koliko ljudi u Srbiji podržava uvođenje tog sistema.

"Hoćemo Amber alert!"

Ovako je glasio opis velikog broja današnjih fotografija i snimaka na društvenim mrežama. Jurić, direktor Centra za zlostavljanu i nestalu djecu, pozvao je građane Srbije da se uključe u zajedničku akciju za uvođenje sistema Amber alert u Srbiji.

"Mi smo želeli današnjom akcijom da jednostavno, što kažu, dodamo gas na ono sve što smo do sad radili. Željeli smo da i sada pokažemo, prije svega institucijama, ali i javnosti, da veliki broj građana želi da živi bezbjednije, ali i da žele da preduprede neke tragedije koje su se dešavale u prošlosti", kaže Jurić za UNU.

Inicijativa za uvođenje sistema Amber alert predata je 2015. godine.

"Do  sada smo zaista imali veliki problem vezano za komunikaciju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova. To je bila najveća kočnica do sada da bi se sistem uveo u našu zemlju. Ja mogu da kažem, po prvi put od 2015. godine, kada smo započeli cijelu kampanju, da sam zaista veliki optimista da će on do kraja godine on i biti uveden", ističe naš sagovornik.

Na društvenoj mreži Instagram tokom dana se smenjuje mnoštvo objava i priča koji podržavaju uvođenje ovog sitema. Podršku su pužile i brojne poznate ličnosti.

"Potpuno verujem i potpuno sam siguran da će ovako jedna velika stvar biti rješena do kraja godine. U ovoj zemlji će djeca sigurno biti sigurnija", uvjeren je Jurić.

Amber alert je sistem upozoravanja javnosti koji se pokreće kao pomoć u traženju nestale djece, i pod tim imenom prvi put je osmišljen u SAD 1996. godine.

Mehanizam podrazumijeva skup informacija koje se hitno i istovremeno plasiraju kroz što više kanala komunikacije (televizija, radio, društvene mreže, LED bilbordi, GPS navigacije, posteri) na čitavoj teritoriji jedne države, kako bi celokupno javno mnjenje, u što kraćem roku, bilo obaviješteno o nestanku djeteta, njegovom izgledu i svim njegovim osobinama.

Amber alert funkcioniše u 16 država, a prema najavama, uskoro će funkcionisati i u Srbiji.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()