Prosječna plata u Sarajevu skoro 1.600 KM

Značajan rast i veliki iznos u odnosu na raniji period

31.05.2023. 12:35
  • Podijeli:
sarajevo-foto-anadolija.jpg

Prosječna neto plata u Kantonu Sarajevo dostigla je iznos od 1.585 KM, izvještava BiznisInfo.ba.

Ovo je podatak za mart 2023. naveden u mjesečnom pregledu stanja Federalnog zavoda za statistiku, i predstavlja značajan iznos i veliki rast u odnosu na raniji period.

Samo mjesec ranije, dakle u februaru 2022. prosječna plata u KS bila je 1.474 KM. Prosječna plata u KS u martu 2022. bila je 1.354 KM.

Prosječna plata u cijeloj Federaciji u februaru ove godine je bila 1.193 KM, da bi se u martu popela na 1.265 maraka.

Zanimljiv je i podatak da u martu više konačno nema kantona u kojima je prosječna plata ispod 1.000 KM. Sve do marta plata u Srednjobosanskom kantonu bila je ispod tog iznosa, da bi ga konačno premašila i dostigla cifru od 1.016 maraka.

Rast plata, nažalost, nije posljedica ekonomskog razvoja već inflacije. Stoga je malo vjerovatno da je išta od ovog povećanja građanima zaista ostalo u džepovima usljed naraslih troškova života. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()