Priprema se gradnja autoputa do Tuzle, obećanje staro 20-ak godina konačno blizu ostvarenja

Da li je moguće

31.05.2024. 15:00
  • Podijeli:
autoput-foto-autoputevi-rs.jpg

Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH krenulo je u proces otkupa zemljišta na trasi buduće dionice autoputa između Tuzle i Orašja.

Podsjetimo da je riječ o autocesti čiju izgradnju federalne vlasti objećavaju već 20-ak godina. Konkretni potezi JP Autocesta pokazuju da bi do realizacije uskoro moglo doći, piše BiznisInfo.ba.

Naime, Tuzla je zapostavljena jer Koridor 5C, najveći projekt ove vrste, zaobilazi grad i cijelu tuzlansku regiju. Stoga je izgradnja ovog puta svojevrsna kompenzacija i s nestrpljenjem se očekuje u cijeloj tuzlanskoj regiji.

Prema planovima, Tuzla bi se spojila autoputem sa Orašjem na sjeveru BiH čime bi se otvorila prema sjeveru. S druge strane, gradila bi se cesta od Tuzle ka Koridoru 5C (spoj bi bio negdje kod Žepča) čime bi se ostvarila i bolja veza sa Sarajevom.

Naime, JP Autoceste FBiH su ovih dana objavile javni oglas radi sporazumnog pribavljanja nekretnina.

Kako se podsjeća, odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine od 30. juna 2022. godine utvrđen je javni interes za izgradnju Autoceste Orašje – Tuzla, Dionica Tuzla – Maoča.

– JP Autoceste FBiH pristupa realizaciji projekta izgradnje dionice Tuzla – Maoča, u koju svrhu će se provesti postupak eksproprijacije nekretnina potrebnih za izgradnju uz isplatu odgovarajućih naknada u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji FBiH – stoji u oglasu.

Poziv se odnosi na sve vlasnike nekretnina koji se nalaze na području: Grada Tuzle, k.o. Dobrnja i k.o. Osoje, te Grada Srebrenika, k.o. Tinja i k.o. Podorašje.

Ukoliko se vlasnici nekretnina navedenih katastarskih općina u ostavljenom roku ne jave na ovaj oglas, smatrat će se da nisu zainteresirani za sporazumno rješavanje sticanja prava vlasništva na nekretninama, te će se u skladu sa odredbama Zakona o eksproprijaciji pokrenuti postupak eksproprijacije pred nadležnim organom uprave.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()