Prekriveno gustim smogom: Sarajevo među najzagađenijim gradovima na svijetu

Koncentracija čestica PM2.5 trenutno 29,6 puta veća od preporučenih vrijednosti

07.01.2023. 22:00
  • Podijeli:
magla_sarajevo_noc - anadolija (1)-63b9d1db02887.webp Foto: Anadolija

Sarajevo je večeras, kao i proteklih dana, među najzagađenijim gradovima na svijetu, pokazuju podaci specijalizirane internetske stranice IQAir u subotu, javlja Anadolu Agency (AA).

Bosanskohercegovačka prijestolnica u 20 sati je imala indeks zagađenja 199, nešto malo iza kineskog Shenyanga (204), indijske Kaltote (225) i Delhija (230), Dhake (239), Bangladeša i pakistanskog Lahorea (242) koji je prvi na listi najzagađenijih gradova na svijetu.

Prema pokazateljima IQAira, u Sarajevu je večeras "nezdrav" kvalitet zraka, a tokom dana je index kvaliteta premašio 200, što se smatra "veoma nezdravim".

U Sarajevu koncentracija čestica PM2.5 trenutno je 29,6 puta veća od preporučenih vrijednosti Svjetske zdravstvene organizacije na godišnjem nivou.

Inače, PM2,5 ili fine čestice su manje od 2,5 mikrometra pa lakše i dublje mogu prodrijeti u organizam. One nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva, poput ispušnih plinova iz automobila, grijanje na drva ili ugalj.

Istovremeno, i slijetanje na sarajevski aerodrom onemogućeno zbog guste magle koja je okovala grad, te su otkazani dolasci aviona Turkish Airlinesa, Norwegian Air Shuttle-a te Croatia Airlinesa.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()