Potvrda iz Podgorice i Zagreba: Struja nestala zbog poremećaja regionalnih razmjera

Električna energija se vratila u dio Podgorice.

21.06.2024. 13:56
  • Podijeli:
struja električna energija štednja pixabay.jpg Foto: Pixabay

Usljed poremećaja regionalnih razmjera došlo je do nestanka napona u svim dijelovima Crne Gore, osim sjevera, kao i do ispada i beznaponskih stanja većih razmjera u BiH, Albaniji i dijelu Hrvatske, rekao je danas izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema /CGES/ Ivan Asanović.

"Uzrok još nije poznat, a CGES u saradnji sa kolegama iz okruženja radi na rješavanju problema i obezbjeđenju napajanja enenergijom svih potrošača u Crnoj Gori", rekao je Asanović podgoričkim "Vijestima".

On je pojasnio da je primarni cilj je da se podigne i uspostavi normalan rad prenosne mreže i intekonekcija.

Zbog ispada na mreži bez napajanja električnom eneregijom je skoro cijelo područje Crne Gore, saopšteno je ranije iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema /CEDIS/.

Iz CEDIS-a su naveli da je struja nestala zbog ispada na mreži CGES-a.

Električna energija se vratila u dio Podgorice.

HEP: Međunarodni poremećaj zahvatio više zemalja

Prekid snabdijevanja električnom energijom u dijelovima Hrvatske izazvao je međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja, a Hrvatski operator prenosnog sistema /HOPS/ radi analizu sa operatorima sistema susjednih zemalja da bi utvrdili uzrok, saopšteno je iz "Hrvatske elektroprivrede".

Za ublažavanje problema međunarodnog prekida snabdijevanja električnom energijom "Hrvatska elektroprivreda" je navela da je stavila u puni pogon sve proizvodne kapacitete kako bi HOPS mogao osigurati snabdijevanje električnom energijom građana Hrvatske u što kraćem vremenskom roku.

Što se tiče distributivne mreže "Hrvatske elektroprivrede", na mreži nema oštećenja.

Raspad elektroenergetske mreže kroz tri države krenuo je iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio BiH, a zatim i dio Hrvatske - cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke, nezvanično saznaje Hina iz Hrvatskog operatora prenosnog sistema.

Još se, kažu, nikad dosad nije dogodio raspad elektroenergetskog sistema kroz tri zemlje, a nijedna država se ne može izolovati po pitanju snabdijevanja strujom budući da su svi povezani s dalekovodima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()