Zvizdić: Netačno je da je načelno dogovorena reforma Ustavnog suda BiH i zatvaranje OHR-a

Naveo je da u vezi sa zatvaranjem OHR-a su uvjetijasni ( 5+2), sa posebnim fokusom na usvajanje zakona o državnoj imovini čiji titular ostaje država BiH

28.08.2023. 21:15
  • Podijeli:
Denis-Zvizdic_foto_FB-63b7cd0a8f59f.webp Foto: Facebook

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić poručio je da je netačna tvrdnja Nenada Stevandića da je a političkom nivou BiH načelno dogovorena reforma Ustavnog suda BiH i zatvaranje OHR-a.

"Bilo kakvi razgovori o Ustavnom sudu BiH ( pri čemu neće biti podržana ideja o “izbacivanju” stranih sudija niti paritetnom sastavu ili etničkom vetu i glasanju) mogu biti samo dio ukupnog paketa reforme pravosudnog sistema BiH, a to podrazumijeva uspostavu Vrhovnog suda BiH kao pravosudnog tijela kojem bi bilo povjereno da osigura dosljedno tumačenje prava u cijeloj Bosni i Hercegovini, kao i usvajanje Zakona o sudovima BiH kojim ce se uspostaviti poseban apelacioni mehanizam, a što su sve zajedno obaveze iz spektra 14 prioriteta sa evropske agende BiH", poručio je Zvizdić.

Naveo je da u vezi sa zatvaranjem OHR-a su uvjetijasni ( 5+2), sa posebnim fokusom na usvajanje zakona o državnoj imovini čiji titular ostaje država BiH.

Predsjedavajući NSRS-a je u odgovoru poslanicima opozicija iz RS-a kazao su na 20. redovnoj sjednici Vijeća ministara BiH predstavili prijedloge zakona o Ustavnom sudu BiH o prestanku mandata stranih sudija i da su na taj način ispoštovani zaključci Narodne skupštine RS-a.

!Tri zakona koja su usvojena u Predstavničkom domu PSBiH (koja još uvijek nisu usvojena u Domu naroda PSBiH), na koje se pozivate u vašem pismu, ne predstavljaju kršenje zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske zato što je prije njihovog usvajanja kroz političke razgovore na nivou BiH već postignuta načelna politička saglasnost da se pristupi reformi Ustavnog suda BiH i da se ide ka zatvaranju OHR-a", tvrdio je Stevandić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()