HDZ-u pripao hrvatski delegat iz HNK, SDA-u i SDP-u po jedan srpski

U Dom naroda Parlamenta FBiH iz Hercegovačko-neretvanskog kantona idu još po jedan delegat iz HDZ-a BiH, SDP-a i SDA, te još dva HDZ-ova delegata iz Srednjobosanskog kantona

07.12.2022. 12:32
  • Podijeli:
Parlament_FBiH_foto_Armin Durgut_PIXSELL-6388db13c8611.webp Foto: Armin Durgut/PIXSELL

U Dom naroda Parlamenta FBiH iz Hercegovačko-neretvanskog kantona idu još po jedan delegat iz HDZ-a BiH, SDP-a i SDA, te još dva HDZ-ova delegata iz Srednjobosanskog kantona, odlučio je današnji žrijeb u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Bosne i Hercegovine.

Žrijebanje je organzirano jer su kandidatske liste dobile isti broj glasova.

Kada je riječ o Hercegovačko-neretvanskom kantonu, za delegata iz reda hrvatskog naroda biralo se između HDZ-ove zastupnice Ive Raguž i Vesne Šunjić iz HRS-a. Žrijeb je odabrao HDZ-ovu Ivu Raguž.

Za dva delegata iz reda srpskog naroda iz HNK biralo se između tri kandidatske liste i to liste Zore Dujmović (HDZ), Vesne Saradžić (SDP) i Dragice Suša (SDA). Žrijeb je izabrao liste Suše i Saradžić.

Kada je u pitanju Srednjobosanski kanton, od ranije se znalo da će HDZ dobiti oba delegata iz ovog kantona jer se žrijebom biralo između tri HDZ-ove liste, i to kandidatske liste Suzane Krišto, Borisa Mrnjavca i Ive Šimunovića, svi iz kluba koji predvodi HDZ BiH. Izabrane su liste Mrnjavca i Šimunovića.

Ovim je popunjen Klub delegata iz reda hrvatskog naroda Parlamenta FBiH gdje HDZ ima većinu.

Za sutra je najavljen i žrijeb za izbor delegata iz reda bošnjačkog naroda iz Skupštine Livanjskog kantona gdje se bira između kandidata SDA i SDP-a. Time će biti odlučeno da li će stranke "Osmorke" u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH imati 11 delegata i tome mogućnost predlaganja potpredsjendika ili predsjednika FBiH, ili će pak SDA sa DF-om i jednim nezavisnim iz Tuzlanskog kantona dobiti "kontrolnu" većinu.

Sutra će biti i žrijebanje za delegata iz reda ostalih iz Skupštine Kantona Sarajevo.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()