Zakon vraćen na usaglašavanje: Još uvijek ništa od pomijeranja praga za ulazak u PDV sistem

Prema Zakonu o PDV koji je trenutno na snazi, preduzeća koja na godišnjem nivou ostvaruju promet veći od 50 hiljada KM, moraju se registrovati u sistem PDV

08.10.2023. 20:29
  • Podijeli:

Izmjena Zakona o PDV-u, koja podrazumijeva pomijeranje praga za ulazak u PDV sistem sa 50 na 100 hiljada KM, još je na čekanju. Zakon je u Domu naroda BiH vraćen na usaglašavanje iako se očekivalo da će biti usvojen. Preduzetnici složni da su izmjene neophodne. Uprkos podršci za pomijeranje praga, ističu da promjene treba da idu dalje.

Prema Zakonu o PDV koji je trenutno na snazi, preduzeća koja na godišnjem nivou ostvaruju promet veći od 50 hiljada KM, moraju se registrovati u sistem PDV. U međuvremenu, inflacija je učinila svoje. Prag od 50 hiljada KM zbog poskupljenja postao je vrlo lako dostižan čak i za male preduzetnike. Najava povećanja praga na 100 hiljada KM za preduzetnike je pozitivan iskorak.

Iskorak koji rješava samo dio problema. Ono što su preduzetnici, kada se tek razgovaralo o izmjenama Zakona o PDV, između ostalog, tražili jeste pomjeranje roka za podnošenje poreznih prijava sa desetog u mjesecu na kraj mjeseca.

Međutim, i na prvom iskoraku je zapelo. Pomjeranje praga za ulazak u PDV sistem još je na čekanju u Domu naroda. Kada god izmjene zakona stupe na snagu, to neće značiti da će oni koji trenutno imaju prihod veći od 50, a manji od 100 hiljada KM, automatski biti van sistema PDV-a. Sami će odlučivati da li to žele.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()