Vipotnik upozorio: Hrvatska odbija saradnju, ali nećemo odustati

Upozorava da ovakav odnos Hrvatske neće ostati bez odgovora.

19.06.2024. 14:44
  • Podijeli:
Bojan Vipotnik-65eac9be58f35.webp Foto: INSTAGRAM

Hrvatska odbija da sarađuje i dostavlja informacije o aktivnostima koje provodi u vezi sa izgradnjom navodnog centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori uz rijeku Unu, rekao je za Srnu ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Bojan Vipotnik, ukazavši da je zapravo riječ o nuklearnom objektu na granici sa Republikom Srpskom.

„Mi nećemo odustati od zaštite svojih prava! Nastavljamo istraživanja na našoj strani. Naša akademska zajednica, ali i akademska zajednica iz regiona se snažno uključila u zaštitu naših prava i uvjeren sam da ćemo primorati Hrvatsku da odustane od izgradnje nuklearnog objekta na našoj granici“, poručio je Vipotnik.

Vipotnik ukazuje da Srpska nije zvanično obaviještena da je u Hrvatskoj u toku priprema za izdavanje lokacijske dozvole za ovakvo postrojenje, što je još jedan dokaz da Hrvatskoj nije stalo do dobrosusjedskih odnosa, i da premijer Andrej Plenković nije govorio istinu kada je rekao da se do 2028. neće ništa raditi.

„Hrvati su tek sada, za potrebe izrade idejnog i glavnog projekta, te izdavanje lokacijske i građevinske dozvole izradili geodetski snimak koji služi kao podloga za uvrštavanje u prostorne planove, što je svojevrsno priznanje da u prostorno-planskoj dokumentaciji bivše JNA skladište nije uplanjeno kao nuklearni objekat“, ukazao je Vipotnik.

Upozorava da ovakav odnos Hrvatske neće ostati bez odgovora.

„Zato ćemo mi pred međunarodne institucije i međunarodnu javnost vratiti u fokus pitanje izbora lokacije i zahtjevati stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu prostorno-planske dokumentacije“, rekao je Vipotnik.

Ministar ukazuje da se odlaganjem nuklearnog otpada na Trgovskoj gori ugrožavaju životi i zdravlje ljudi u 13 opština u slivu rijeke Une.

„Takvo ponašanje je nedopustivo i predstavlja kršenje međunarodnih konvencija i našeg prava kao potencijalno pogođene zemlje na pravovremeno informisanje, na šta nećemo ostati nijemi“, istakao je Vipotnik.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()