Veliki apetiti na političkom nebu: "Partije se bore za dio kolača, njega sve manje"

"Kod nas je uvijek borba do iznemoglosti, do izluđivanja jednih i drugih i naroda u cjelini"

10.04.2023. 18:04
  • Podijeli:
‚kolac_partije-6433e034c9bdf.webp Foto: UNA

Bosna i Hercegovina je rekorder po broju političkih partija u Evropi, a njih je na političkom nebu sve više. Dok se u Federaciji formira "osmorka", u Republici Srpskoj i vlast i opozicija su se 'rasparčale'. Tako u vladajućem bloku više nemamo kao nekada samo tri partije, a i unutar tih partija imamo različute 'struje', dok je u opoziciji veliku pažnju privukla nova stranka Jelene Trivić - Narodni front. Svako hoće svoj dio kolača, da li na ovoj ili na onoj strani.

"Mi sada u vladajućem bloku imamo 8-9 političkih partija. Sve one se unutar vlasti bore za što veći dio kolača, a kolača koji je na raspodjeli je sve manje. Tako da je mnogo teže pomiriti situaciju i zadovoljiti sve apetite", kaže za portal UNA politikolog Velizar Antić.

Dodaje da smo ne tako davno imali situaciju da su se u vladajućoj koaliciji nalazile samo tri političke partije (SNSD, DNS i SP). 

"Tako da je i dogovor mogao mnogo lakše da se uspostavi prostim sastankom lidera ove tri partije. Mada ni sada lideri manjih partija, koje su u vladajućoj koaliciji, ne smiju da izlaze sa previsokim zahtjevima ipak je mnogo teže doći do konsenzusa što je više igrača u igri", navodi Antić.

Smatra da manje političke partije prosto nemaju drugog izbora. 

"Oni moraju da slijede politiku koja im se predstavi ili da izađu iz vlasti. Izlaskom iz vlasti ostaju bez svih budžetskih prihoda i kolača koji zadovoljava njihovo članstvo i ove partije bi bez vlasti jako teško uopšte opstale na političkom nebu Republike Srpske. One, dakle, da bi uopšte postojale moraju da slijede politiku koja im se servira. U ovom trenutku im je servirana jedna radikalna politika gdje se krenulo u obračun sa „unutrašnjim neprijateljem“ u vidu nevladinih organizacija, gdje se krenulo u ograničavanje slobode izražavanja, a na spoljašnjem planu krenulo se u određenu vrstu samoizolacije jer se prekidaju odnosi sa dvije izuzetno značajne zemlje kao što su SAD i Velika Britanija. Mnoge manje partije iz vladajuće koalicije možda i ne podržavaju ovu politiku, ali dok su u vlasti oni moraju da je slijede i da prihvataju ovakve odluke", jasan je Antić.

Univerzitetski profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Pejo Đurašinović, rekao je za UNU da je dosta liberalan zakon za formiranja političkih partija.

"Dosta partija je ugašeno ili je van Parlamenta, više nego što je u Parlamentu. Iz tog pluralizma često se desi i kvalitet. Ukrupnjavaju se, stvaraju se koalicije i u jednom dužem periodu iskristališu se pojedine stranke", kaže Đurašinović.

On dodaje da je cilj partija ostati na vlasti ili doći na vlast. Smatra da bi trebalo urediti način političke borbe u toku izborne kampanje.

"Kod nas je uvijek borba do iznemoglosti, do izluđivanja jednih i drugih i naroda u cjelini. Uvijek je taj kontinuitet borbe prisutan, ne samo u kampanji, već je stalno neka borba", kaže Đurašinović.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()