Varhelji: Vlasti BiH da intenziviraju napore na putu ka EU

Konaković je u Strazburu, gdje se održava plenarno zasjedanje Evropskog parlamenta, razgovarao sa više zvaničnika EU, a fokus sastanka sa Varheljijem bio je na predstojećem paketu proširenja

12.09.2023. 22:09
  • Podijeli:
Oliver Varhelji_Anadolija-1669654869521.webp Foto: Anadolija

 Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji pozvao je vlasti u BiH da intenziviraju napore i postignu napredak u ispunjavanju zadataka na EU putu najkasnije do sredine oktobra.

Varhelji je u razgovoru sa ministrom inostranih poslova BiH Elmedinom Konakovićem u Strazburu pozvao vlasti u BiH da postignu dalji napredak na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta i osam koraka iz preporuke Evropske komisije za dodjelu kandidatskog statusa, posebno do kraja septembra, najkasnije sredine oktobra, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova.

Konaković je u Strazburu, gdje se održava plenarno zasjedanje Evropskog parlamenta, razgovarao sa više zvaničnika EU, a fokus sastanka sa Varheljijem bio je na predstojećem paketu proširenja i planu za rast koji EU priprema za zapadni Balkan, u skladu sa ranijim najavama predsjednika Evropske komisije.

Na marginama zasjedanja Evropskog parlamenta Konaković je razgovarao i sa evropskim komesarom za unutrašnje poslove Ilvom Johanson, koja je pozdravila rezultate i postignut napredak BiH na ispunjavanju obaveza iz procesa evropskih integracija.

Ona je posebno istakla važnost zaključivanja sporazuma sa Fronteksom, te ohrabrila BiH da imenuje delegaciju za pregovore za ovaj sporazum.

Konaković je održao i niz odvojenih sastanaka sa poslanicima u Evropskom parlamentu, kojima je zahvalio za kontinuiranu podršku BiH i procesu evropskih integracija.

On je naglasio da je proces evropskih integracija u fokusu aktivnosti Savjeta ministara, te ih je informisao o procesima koji su u toku, a odnose se na usaglašavanje još nekoliko zakonskih rješenja, važnih za evropski put BiH.

Konaković je izrazio nadu i očekivanje da će EU prepoznati postignuti napredak BiH i razmotriti mogućnost prelaska BiH u narednu, važnu fazu, koja se odnosi na donošenje odluke o otvaranju pregovora o pristupanju EU.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()