Varhelji: Brisel smatra BiH neophodnim dijelom Unije

Varhelji je pohvalio ishod izbora u BiH i formiranje vlasti "brzinom koja do sada nije viđena"

19.07.2023. 21:02
  • Podijeli:
Borjana Krišto i Oliver Varhelji foto SRNA-64b833392d611.webp Foto: SRNA

Brisel smatra BiH neophodnim dijelom EU, izjavio je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje BiH i EU u Briselu rekao da je potrebno da Brisel jasno poruči i ponudi i narodu i samoj BiH priliku da bude dio bloka.

Varhelji je pohvalio ishod izbora u BiH i formiranje vlasti "brzinom koja do sada nije viđena", ali je naglasio da je vrijeme da se ispune ključni priioriteti.

On je naglasio da se cijeli proces na putu BiH ka EU mjeri učinkom i razultatom, uz napomenu da su sada veća očekivanja i Unije i javnosti u BiH, nakon dobijanja statusa kandidata za učlanjenje u blok.

Varhelji je najavio objavljivanje godišnjeg paketa proširenja EU u oktobru, rekavši da se "u taj paket može uvrstiti samo ono što je već ispunjeno".

"Potrebno je udvostručiti rad i usredsrediti se na ono što pomjera BiH naprijed. Evropska agenda je jedina koja može da donese stabilnost i korist BiH, narodu i poslovanju", dodao je Varhelji.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()