Usvojen zaključak za dinamiziranje nastavka procesa ratifikacije Ugovora o državnoj granici između BiH i Hrvatskee

Usvojenim zaključkom zaduženo je Vijeće ministara BiH i Državna komisija za granicu BiH da, najkasnije u roku od 60 dana od dana usvajanja ovog zaključka, poduzmu potrebne mjere za dinamiziranje nastavka procesa ratifikacije Ugovora

30.03.2023. 21:06
  • Podijeli:
predsjednistvo bih  anadolija-63874a62b4cba.webp Foto: Anadolija

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je zaključak za dinamiziranje nastavka procesa ratifikacije Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, koji je predložio član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Usvojenim zaključkom zaduženo je Vijeće ministara BiH i Državna komisija za granicu BiH da, najkasnije u roku od 60 dana od dana usvajanja ovog zaključka, poduzmu potrebne mjere za dinamiziranje nastavka procesa ratifikacije Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Uz to, zaduženo je Vijeće ministara BiH i Državna komisija za granicu BiH da, najkasnije u roku od 45 dana, Predsjedništvu BiH dostave Izvještaj o dosadašnjim pregovorima u vezi sa međudržavnim razgraničenjem između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta.

Dodano je kako su Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska, kao države članice Ujedinjenih nacija, dužne da kontinuirano rade na unapređenju prijateljskih odnosa i održavanju i jačanju međusobne saradnje, poštujući pri tome temeljne principe sadržane u Povelji UN-a kao i u Deklaraciji o principima međunarodnog prava koji se tiču prijateljskih odnosa i saradnje među državama u saglasnosti sa Poveljom Ujedinjenih nacija iz 1970. godine.

Na nivou Međudržavne diplomatske komisije za identifikaciju, označavanje i održavanje državne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske u junu 1999. godine je usaglašen Ugovor o državnoj granici. Sastavni dio ovog prijedloga činila je mapa s 86 geodetskih karata u razmjeru 1:25.000 na kojima je ucrtana identificirana granična crta.

Državna komisija za granicu Bosne i Hercegovine uputila je početkom jula 1999. godine Vijeću ministara BiH Ugovor o državnoj granici u daljnju proceduru. Ugovor o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske potpisan je 30. jula 1999. godine.

Postupak ratifikacije Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, u Bosni i Hercegovini je započet odmah nakon njegovog potpisivanja 1999. godine. U Republici Hrvatskoj ovaj Ugovor nikada nije ušao u ratifikacionu proceduru, iako je više puta najavljivano pokretanje ratifikacije u Saboru.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()