UNA u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu: Migranti i dalje najveći bezbjednosni izazov

Od nove godine Imigracioni centar širi svoje kapacitete

25.10.2023. 20:25
  • Podijeli:

Migranti su i dalje jedan od najvećih bezbjednosnih izazova u BiH. Ekipa UNE posjetila je Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu, jedini objekat te vrste u BiH. To je mjesto odakle strani državljani, bez dokumenata, nakon utvrđivanja identiteta budu deportovani u zemlju porijekla ili tamo odakle su ušli u BiH.

U centru, u kojem ima mjesta za 120 osoba, trenutno boravi 60 migranata. Među njima i onih 19, koji su uhapšeni u Blažuju, zbog nelegalnog boravka u BiH. Oni će biti protjerani.

"Postupak protjerivanja je trenutno ovdje u imigracionom centru i oni će biti protjerani da li u zemlje porijekla ili u zemlju iz koje su ušli u Bosnu i Hercegovinu", ističe Žarko Laketa, direktor Službe za poslove sa strancima.

Ova druga opcija je moguća zbog Sporazuma o readmisiji, koji je BiH potpisala sa susjednim državama i sa Evropskom unijom.

"Za neke zemlje gdje imamo Sporazum o readmisiji i uređenu saradnju postupak traje od tri do sedam dana a sa zemljama Sjeverne Afrike, Tunis, Alžir i Maroko traje čak nekoliko mjeseci. Kada je u pitanju deportacija iz imigracionog centra postoji na dobrovoljnoj i prisilnoj bazi. Kada je u pitanju dobrovoljni, lica samostalno pristaju na povratak uz asistenciju Službe za poslove sa strancima a kada je u pitanju prisilni onda lica u matičnu zemlju idu uz pratnju tri naša uposlenika", ističe Ivo Ramljak, načelnik Sektora za prihvat, centar i readmisiju.

Od nove godine Imigracioni centar širi svoje kapacitete. S obzirom da se sukobu na Bliskom istoku, ali i onom na evropskom tlu, ne nazire kraj, za očekivati je pojačan priliv migranata. Treba biti spreman.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()