Umjesto za 400 u FBiH povećanje minimalne plate za 23 KM: Koliko je bolji život građana za 23 KM?

Popularnu ljubičastu novčanicu, malo ko od građana će vidjeti na svom računu

05.01.2024. 22:55
  • Podijeli:

Opet politčka obećanja, neispunjena. Najnovije je iznos miimalne plate u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako su krajem prošle godine tvrdili da će minimalna plata biti hiljadu maraka, ona ipak iznosi 619 maraka, odnosno minimalac je povećan za čitave 23 marke.

"Od 01.01.2024 Federacija BiH kreće sa primenom velikog seta fiskalnih zakona, imaćemo najveću minimalnu platu u regionu a to je 500 eura ili hiljadu maraka", kazao je u oktobru prošle godine Vojin Mijatović, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta.

Rekli pa porekli. Popularnu ljubičastu novčanicu, malo ko od građana će vidjeti na svom računu. Umjesto za 400, federalna Vlada, minimalnu platu povećala je za 23 marke i trenutno iznosi 619 KM.

Šta kažu naši sugrađani:

"Za 23KM se može svašta kupiti ako si skroman, možeš kupiti jedno desetak pašteta i jedno dva tri hljeba. To je 23 KM".

"Šta se za 23 KM može kupiti? Evo na akciji je ulje, možete kupiti ulja. Ni hljeb za mjesec dana, ni hljeb".

"Pa možda ovako još jednom. Šta ste evo kupili, otprilike? Pa otprilike najosnovnije namirnice koštaju znate koliko.23 je smiješno i za penzionera i za radnika".

"Bilo je nerealno očekivati da će biti povećanje na hiljadu maraka tako da nisam nešto previše ni očekivao, znao sam da od toga nema ništa. Šta možeš kupiti za 23 KM. Pa ne znam, možda dobra večera i to je to".

Očekivano, Savez samostalnih sindikata BiH nezadovoljan odlukom povećanjem minimalne plate za 23 marke. Ali ne gube nadu.

"Očekujemo da se što prije u parlamentarnu proceduru stave fiskalni zakoni i zakoni o minimalnoj plati koja će iznositi minimalno hiljadu KM. Ono što naše informacije govore je da će se to desiti u narednom kvartalu sa primjenom od 01.06..2024. godine", kaže Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

I dok u Federaciji ne gube nadu, u Srpskoj čekaju januarsku platu, koja će za one sa minimalnim primanjima iznositi 900 KM.

"Vrlo je kompleksno raditi komparaciju ali ono što je jasno da entitetske vlasti nisu ispunila svoja obećanja, da će se od prvog januara znatno povećati minimalna plata. Istina, ona se samo mogla povećati ukoliko su se uradila prva dva koraka koja se odnosila na spuštanje zbirne stope doprinosa odnosno manjefiskalnog opterećenja a tu se uključuje i porez na dohodak. Vidjećemo šta će se dešavati u toku godine, ono što je bitno naglasiti na opada broj onih koji rade na minimalnoj plati", smatra Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

Za koliko god da povećaju minimalnu platu, činjenica je da će biti nedovoljno za pristojan život. Potrošačka korpa trenutno iznosi više od tri hiljade maraka. A možda ove 23 KM u Federaciji, naprave razliku.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()