Ukoliko PDP dobije drugog delegata u Domu naroda, stranke Trojke, te HDZ mogli bi izbaciti SNSD iz vlasti

Stranke sa sjedištem u Federaciji za sada se ne oglašavaju o mogućoj rekonstrukciji vlasti

25.06.2024. 19:35
  • Podijeli:

Burno je i na političkoj sceni. O Eventualnoj promjeni u sastavu Kluba srpskog naroda u Domu naroda BiH neće odlučivati ringišpil, ali hoće žrijeb, u kojem će se naći kuglice PDP-a i SNSD-a i koji će odlučiti koja od ove dvije stranke će dobiti petog delegata.

Ukoliko to bude SNSD, stvari se na BH nivou vjerovatno neće mijenjati, iako je kolacija pred raspadom, no ukoliko peti delegat pripadne PDP-u, SNSD više ne bi imao kontrolni paket u Domu naroda, te bi se aktualni saziv Vijeća ministara mogao smijeniti i bez glasova SNSD-a i HDZ-a.

Priča o mogućoj rekonstrukciji vlasti na bh. nivou vraćena je u žižu javnosti nakon što je Sud BiH odbio žalbu SNSD-a i potvrdio odluku CIK-a kojom je priznat sporni listić PDP-a. Ukoliko PDP dobije drugog delegata u Domu naroda, stranke Trojke, te HDZ mogli bi izbaciti SNSD iz vlasti i za partnere birati sadašnju opoziciju iz Republike Srpske. Ukoliko se to zaista desi, iz te stranke poručuju - pokrenuti ćemo pitanje razrješenja aktuelnog Vijeća ministara.

"Naravno mi ne možemo dati garancije da u ovom momentu imamo većinu za takvo nešto pogotovo znajući da HDZ igra veoma važnu ulogu, veoma važnu ulogu u Institucijama BiH ali i u tom dijelu smatamo da treba da razgovaramo da možda mijenjamo odnose među političkim partijama znajući da imamo jednu zaista jako tešku situaciju na nivou BiH koja je permanentno u nekoj vrsti blokade", kaže Nenad Vuković, generalni sekratar PDP-a.

Opasno je što su pojedini oduševljeni mogućom opcijom da budu vlast van volje srpskog naroda, čime bi uticali na stvaranje podjela unutar Republike Srpske, kaže predsjednik Narodne skupštine i poručuje - ako su već htjeli praviti performans, ovu priču trebali su vratiti u Narodnu skupštinu na odlučivanje.

"U svakom slučaju cilj je sigurno rušenje vlasti i na niovu BiH prekompozicija van izborne volje srpskog naroda i svih građana RS što ovome daje još drastičniju dimenziju i siguran sam da ćemo mi morati da sjednemo unutar RS da se dogovaramo", smatra Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (Ujedinjna Srpska).

Iz PDP-a ipak jednoglasni - dobra je stvar što je pravda, iako malo kasno, ipak stigla. U razgovore i pregovore sa drugim strankama još nisu ušli, rano je, kažu, no poručuju - ukoliko bi uspjeli pronaći dovoljan broj glasova za razrješenje postojećeg Vijeća ministara to bi samo po sebi, kažu, nametnulo obavezu da se formira novi saziv.

"Tu prvo prije svega treba da čujemo stavove stranaka iz Federacije, stranke Trojke su recimo imale izuzetno snažne izlive ljubavi i prema lideru SNSD-a i prema SNSD-u kao stranci i prvo trebamo da čujemo od njih da li oni ostaju na tom kursu ili će priznati da su pogriješili", smatra Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a.

U svakom slučaju vjerovatno će prvo na potezu biti stranke Trojke da daju svoj stav a onda i drugi akteri u Federaciji.

Stranke sa sjedištem u Federaciji za sada se ne oglašavaju o mogućoj rekonstrukciji vlasti, dok je opozicija iz Republike Srpske, konkretno SDS, jasna - na ovaj način teško da ćemo ući u vlast, za to se treba boriti na izborima.

"Moje lično mišljenje je da ne treba ulaziti u takve avanture na više od pola jednog mandata koji je udaljio i BiH i RS i od međunarodnih fondova i od EU bez obzira na status kandidata, to se samo negdje vodi na papiru a u stvarnom životu smo mi uskraćeni za milionske projekte stotine miliona velikih projekata su propali, zahvaljujući opstrukciji svih onih koji danas vode vlast u BiH", kazao je Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

Za SDS važnije je pitanje kako će se tretirati odluke koje su donesene ali i one koje nisu na nivou BiH odnosno ko će za njih odgovarati ukoliko SNSD izgubi kontrolni paket u Domu naroda. U narednih nekoliko dana žrijeb će odlučiti hoće li SNSD imati 4 ili će PDP dobiti drugog delegata u Domu naroda. Ali jasno je da se radi čistoj sreći.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()