U četvrtak izbor rukovodstva Federacije BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine ovjerila je kandidature

13.02.2023. 15:30
  • Podijeli:
parlament_federacije - una-6388ab6a3bbd6.webp Foto: UNA

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije na kojoj će se glasiti o izboru rukovodstva Federacije BiH bit će održana u četvrtak, 16. februara, potvrdila je Feni predsjedavajuća tog doma Mirjana Marinković-Lepić.

Za navedene funkcije federalne izvršne vlasti, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine ovjerila je kandidature Refika Lende (Stranka demokratske akcije) iz reda bošnjačkog naroda, Lidije Bradare (Hrvatska demokratska zajednica BiH) iz reda Hrvata i Igora Stojanovića (Socijaldemokratska partija BiH), kandidata iz reda srpskog naroda.

"CIK nam još treba reći da li je bilo žalbi na kandidate liste, nakon čega ih vraćaju kao konačni akt. U dvodomnom Federalnom parlamentu, o njihovom imenovanju odlučuje prvo Predstavnički dom, a potom i Dom naroda", pojasnila je.

Prema aktuelnim pravilima, tročlano rukovodstvo Federacije BiH, predsjednik i dvoje potpredsjednika, obavezno su predstavnici svakog od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini i nezaobilazni činioci u predlaganju mandatara odnosno formiranja postizbornog saziva Federalne vlade.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()