Stevandić: Nećemo imenovati sudije u Ustavni sud BiH

On je naglasio da je struktura Ustavnog suda BiH narušena od Federacije BiH

27.05.2024. 19:35
  • Podijeli:
ustavni sud bosne i hercegovine-6425817faa560.webp Foto: UNA

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da Narodna skupština neće imenovati sudije u Ustavni sud BiH da bi tamo bili samo ukras.

"Zbog čega bismo sada imenovali sudije kad smo svjedoci potpuno nezakonitog mijenjanja pravila bez učešća bilo koga iz Republike Srpske. Ako su oni već rekli da mogu sve da rade bez sudija iz Republike Srpske, pa zašto da ih mi imenujemo da tamo pale i gase klima-uređaje", rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da je struktura Ustavnog suda BiH narušena od Federacije BiH, visokog predstavnika i nekoliko moćnih ambasada, koji su mijenjali Dejtonski sporazum i zloupotrijebili dejstvo aneksa četiri i deset.

"Znamo ko je kriv za krizu u BiH. Trude se da izbace Srpsku iz BiH, ali Republika Srpska se može izbaciti samo sa njenim narodom, Ustavom i teritorijom, bez toga ne može", poručio je Stevandić.

Komentarišući dolazak Kristijana Šmita na Kozaru i Donju Gradinu, Stevandić je rekao da je strašno licemjerje dolaziti na takva mjesta nakon što je nosio vijenac na grob nacističkog pilota Vernera Moldersa.

"Uvrijedio je sve žrtve u Donjoj Gradini i na Kozari, jer se zalagao za rehabilitaciju ljudi koji su te zločine činili", rekao je Stevandić, dodajući da je Šmitov pijetet lažan i u svrhu marketinga.

Stevandić je rekao da nije glasao za deklaraciju o protivljenju otvaranju rudnika litijuma u okolini Lopara, jer je smatrao da je stvorena velika podjela u vezi sa ovim pitanjem i da nema naučne baze za odlučivanje.

"Smatram da za ovakve stvari treba i ekološka studija i studija o geološkim istraživanjima. Mi smo imali predizborno opredjeljivanje za i protiv. Imali smo s jedne strane velike podjele među narodom, a s druge strane marketing", naveo je Stevandić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()