Stari problemi i nova reforma bh. pravosuđa

U ladicama bh. sudova više od 2 miliona neriješenih predmeta

20.03.2023. 19:06
  • Podijeli:

Ogroman broj neriješenih predmeta, suđenja u "nerazumnom roku", dugotrajni izvršni i žalbeni postupci, samo su neke od kočnica u radu bh. pravosuđa.

U ladicama bh. sudova više od 2 miliona neriješenih predmeta. Dobar dio čine predmeti komunalne prirode, što predstavlja jednu od većih prepreka u ostvarenju efikasnog i kvalitetnog rada pravosudja. To je samo vrh ledenog brijega koji godinama prikriva nefunkcionisanje pravosudnih organa.

"Recimo u Kantonu Sarajevo. Najveći prvostepeni sud, najveći drugostepni sud, najviše i problema. Od podnošenja tužbe, pa do drugostepene presude u parničnom referatu čeka se nekih 8 godina. To je nedopustivo, pogotovo dugo traje taj drugostepeni parnični postupak, nekih 5 godina", pojasnio je predsjednik VSTS-a BiH Halil Lagumdžija.

Reformski koraci i unapređenje rada pravosudnih institucija BiH od suštinske je važnosti za njeno članstvo u Evropsku uniju. Na tom putu, neki od početnih koraka su unaprijedjenje rada nesudskog osoblja i rasterećenje rada sudija.

"Model o kojem govorimo je usmjeren na to da se sudijama omogući da se fokusiraju na ono što jeste suština njihovog rada na rješavanju pravih predmeta, a da ostale poslove, uključujući neke administrativne i druge poslove, obavljaju drugi zaposleni u sudovima", objašnjava ambasador Švedske u BiH Johana Stromkvist.

To bi u ovom slučaju za bh. pravosuđe značilo da se daktilografe postepeno zamijene volonteri, pripravnici, stručni saradnici i savjetnici, te diplomirani pravnici.

"I oni bi od sudija trebali preuzeti dijelove administrativnog posla, a sudije bi se u budućnosti trebale vise posvetiti radu, vodjenju ročista i izradi presuda", kazao je Lagumdžija.

To je samo jedan mali korak koji BiH može učiniti kako bi uskladila svoje pravosuđe sa evropskim. A za članstvo u Evropsku uniju potrebno je mnogo više. 
Prioritetno izmjena zakona o VSTS-u, koji bi trebalo da omogući veću transparentnost pravosuđa, bolje definisanje sukoba interesa, uvođenje rigoroznog sistema provjere imovine nosilaca pravosudnih funkcija.

 

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()