Šta je obilježilo “rad” Parlamentarne skupštine BiH?

U ovoj godini donesena samo tri zakona

30.12.2022. 14:36
  • Podijeli:
Parlament BiH Foto: Armin Durgut/Pixsell
Parlament BiH

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine u 2022. godini nije se proslavila kada je u pitanju rad. Predstavnički dom održao je u pomenutom periodu samo osam sjednica, a 42 poslanika uzeli su lijepe cifre za svoj nerad.

Još poraznija je činjenica da su poslanici u tih osam sjednica usvojili samo tri zakonska prijedloga: Zakon o Budžetu institucija BiH, Zakon o izmjenama plaća i naknada u institucijama BiH i Zakon o izmjenama o radu u institucijama BiH.

Svi ovi zakonski prijedlozi odnosili su se na budžet i isplatu unutar institucija BiH, te njihovog rada. Sve su učinili da olakšaju sebi, pa su tako pred kraj mandata dodatno povećali plate, kako državnim službenicima, tako i sebi, jer, kako vole reći, to je zakon, a zakon se mora provoditi.

Nisu se sjetili da urade izmjene i dopune zakona koji bi izostavio povećanje ionako visokih plaća parlamentarcima i ministrima.

Nešto  malo više sjednica održao je Dom naroda BiH, ali se ni  delegati nisu baš proslavili kada je u pitanju rad u ovoj godini, održali su devet sjednica i jednu vanrednu.

Uglavnom su vrijeme na sjednicama koristili kako bi se međusobno optuživali.

Oba doma Parlamentarne skupštine BiH, inače su mandat proveli  u stalnim prepucavanjima, blokadama, a za četiri godine uspjeli su održati 48 sjednica Predstavničkog doma BiH, i to 32 redovne i 12 vanrednih i 38 sjednica Doma naroda BiH.

Za četiri godine prošli saziv Parlamentarne skupštine BiH usvojio je samo 20 zakonskih prijedloga.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()