Šta će biti s Planom rasta za BiH, jesu li nova uslovljavanja EU dobra politika prema BiH?

Iz Brisela kažu, mi smo spremni predati prvu tranšu BiH od 70 miliona eura. Ali ne tek tako

04.06.2024. 20:30
  • Podijeli:

Do nedavno samo prijedlog, Plan rasta sada je već realnost za zemlje Zapadnog Balkana. Za BiH to je ukupno 1,8 milijardi maraka. No da li je i za BiH to realnost. Za sada NE - jasni su iz Brisela, dok se ne usvoji budžet. Jesu li nova uslovljavanja EU dobra politika prema BiH i dokle je uopšte budžet Institucija BiH?

Iz Brisela kažu, mi smo spremni predati prvu tranšu BiH od 70 miliona eura. Ali ne tek tako.

"Da bi se išlo sa prvom tranšom potreban nam je usvojen budžet", kazao je Oliver Varhelyi, evropski komesar za proširenje.

"Proračun Institucija BiH on je neophodan za donošenje i za funkcioniranje Institucija BiH, a kao uvjet i obveza za implementaciju prve tranše za implementaciju novog EU Plana rasta", ističe Borjana Krišto,
predsjedavajuća Vijeća ministara BiH (HDZ BiH).

A dokle je priprema budžeta? Ni traga ni glasa iz resornog ministarstva u posljednje vrijeme, a kolege iz Vijeće ministara čekaju, kažu, upravo na Srđana Amidžića.

"Ne bi trebali da postoji nikakvi preduslovi ili uslovljavanja od bilo koga da bi se donio budžet, ja mislim da budžet treba donijeti jučer, i ne znam zašto to nismo uradili, nemam odgovor"", ističe Edin Forto, ministar komunikacija i prometa BiH i predsjednik Naše stranke.

"Ne bi trebali da postoji nikakvi preduslovi ili uslovljavanja od bilo koga da bi se donio budžet, ja mislim da budžet treba donijeti jučer, i ne znam zašto to nismo uradili, nemam odgovor", kaže on.

Ne zna ni lider HDZ-a zašto nema budžeta, iako je, tvrdi, on još ranije usaglašen, dok lider SDP- a ipak priznaje da oko određenih stvari još uvijek nema saglasnosti.

"Mi smo davno na neki način usuglasili razinu proračuna na razini BiH između sebe, međutim on nikada nije upućen u proceduru, i naravno da očekujemo da se on uputi u proceduru, procedura je dosta složena, osim što to treba proći u prvoj fazi kroz Vijeće ministara, on ide u Predsjedništvo, iz Predsjedništva dolazi ono formalno predlaganje proračuna BiH. Što prije ga donesemo biće nam svima malo relaksiranija situacija, kaže Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

"Naravno da ne može biti nikakve tranše na odluku o privremenom finansiranju, da je važno usvojiti budžet državnih institucija, da bi mogli očekivati da vam neko i implementira tu podršku. Nažalost, budžet je završen, sve je usaglašeno, svi ti procenti, međutim stoji u ministarstvu, ne ide prema Vijeću ministara, jer imamo neke druge neusaglašene stvari, priču podijele akciza, razgovora o nekim drugim problemima.", ističe Nermin Nikšić, premijer FBiH i predsjednik SDP BiH.

U posljednjem javnom istupu o budžetu, resorni ministar potvrdio je da na računima stoji više od 800 miliona maraka koji se ne koriste jer nema dogovora. A čini se, ni prijedloga budžeta.

"Budžet nažalost pored toga što je ekonomski dokument, on je i politički dokument i treba da se obezbijedi saglasnost, vi znate da smo mi opredjeljenja da, vezano za budžetski okvir, da on bude u onim okvirima kako je bio 2023. godine, s obzirom da se stvarni život odvija u entitetima, u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, tako da s te strane treba da se definišu određeni politički konsenzusi da bi se istupilo, odnosno da bi imali dokument koji može biti usvojen", rekao je Srđan Amidžić, ministar finansija BiH.

Situacija s budžetom, kaže ekonomksi analitičar, nije ništa novo u BiH, jer je, podsjeća, on i usvojen samo dva puta "u roku". To, kaže, pokazuje neozbiljnost bh. vlasti, i upravo zbog toga ne čudi što je politika EU prema BiH takva - politika uslovljavanja.

"Potpuno je prirodno da neko kad vam daje novac, bilo da je kredit ili poklon, grant, postavljaju uslove.
Znate, ako odete vi danas da uzmete kredit da kupite
namještaj, auto ili stan, mnogo uslova ćete morati da ispunite, tako da ponašanje EK je savršeno racionalno", ističe Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Neodgovornošču bh. lidera, odnosno nemogućnošću postizanja dogovora kako bi osigurali ekonomsko funkcionisanje zemlje, nedopustivo je, tvrdi Pavlović. Nisu položili ispit, po ko zna koji put, ali će i ovaj put vjerovatno proći bez posljedica.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()