Šta će biti s diplomom Sebije Izetbegović?

Na sjednici Senata UNSA raspravljat će se o diplomi direktorice KCUS-a i lideru NiP-a Elmedinu Konakoviću

10.11.2022. 08:24
  • Podijeli:
sebija_bakir - durgut pixsell-1668064872432.webp Foto: Armin Durgut/Pixsell

Biti ili ne biti. Naravno, ovdje se ne radi o nekoj utakmici ili možda kakvoj predstavi, već o sjednici Senata sarajevskoj Univerziteta koja će se danas održati u Sarajevu.

Ono zbog čega strahuje svaki pošteni bot i ljubitelj "prvog para u Bošnjaka" jeste što će na današnjoj sjednici između ostalog biti riječi i o diplomi generalne direktorice KCUS-a Sebiji Izetbegović, ali i onoj od lidera NiP-a Elmedina Konakovića. 

Naime, prema medijskim natpisima jedna od mogućnosti jeste i da Seka ostane bez diplome, ali u ranijim izjavama za medije rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj je kazao da je vrlo nezahvalno prejudicirati šta bi se moglo dogoditi.

"Senat po zakonu o visokom obrazovanju ima mogućnost da oduzme nekome diplomu ako se ispostavi da je nelegalno stečena", rekao je on.

Kao što je poznato, Tužilaštvo KS je pokrenulo istragu i počelo s provjerom diplome Sebije Izetbegović, a svjedoci se i dalje saslušavaju i prikuplja se dokumentacija.

Upućeno je i više molbi nadležnim organima Republike Hrvatske za dostavljanje dodatne dokumentacije u ovom predmetu.

Prethodno su pojedini odgovori dostavljeni iz Zagreba. Iz hrvatskog Ministarstva znanosti i obrazovanja kazali su da Izetbegović jeste upisala postdiplomski studij u Zagrebu, ali o ispitima nema podataka. Izetbegović je, podsjetimo, tvrdila da je u Zagrebu na postdiplomskom studiju položila oko 10 ispita, a zatim ocjene prepisala te nastavila studirati u Sarajevu. 

No, iz Zagreba su naveli da u dosjeu Sebije Izetbegović ne postoji dokumentacija o polaganju ispita.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()