Set novih fisklanih zakona u FBiH: Bolji uslovi za rad i uvezivanje radnog staža

Nikšić ističe da će to biti jedna od ključnih reformi

09.09.2023. 21:25
  • Podijeli:

Bolji uslovi za rad i uvezivanje radnog staža kroz set novih fisklanih zakona. Prioritet je to nove Federalne vlade, najavljivao je ranije i sam premijer. Ovih dana partnerima u vladi ali i poslodavcima i sindikatima trebali bi biti predstavljeni novi nacrti ovih zakona koji bi, prema Nikšićev riječima, zaštitili prava radnika i veću konkurentnost privrednih subjekata.

Nermin Nikšić, premijer FBiH ističe da će to svakako biti jedna od ključnih reformi.

"Dugo se o tome priča, sve vlade su o tome pričale ali evo dočekalo je nas da probamo to u konačnici i realizirati, ja se iskren", kazao je Nikšić.

No, poslodavci poziv još nisu dobili. Samo dopis da je izrada nacrta zakona u završnoj fazi. A nadaju se da neće biti isti kao oni koje je predložila bivša vlada na čelu sa Fadilom Novalićem, koji su, prema riječima poslodavaca, imali neutralan fiskalni efekat.

Adnan Smailbegović,iz Udruženje poslodavaca FBIH kaže da to znači da je napravio neki rebalans visokih i niskih plata ali je u konačnici fiskalni prihod za fondove penzioni i zdravstveni bio neutralan. 

"Mi smo u našim dopisima tražili da to bude za petinu, pa da se onda može zaista otvoriti prostor da se ljudima povećaju plate, ukoliko to bude dodatno opterećenje na niskim platama, kao što je bio ranije slučaj, tu ćemo zaista ući u jedan problem", ističe Smailbegović.

Iz sindikata s druge strane, kažu, u kontaktu su s nadležnim. I očekuju uskoro usvajanje ovih zakona, koji će, sigurni su, biti bolji od prošlih. 

A podsjetimo, Prijedlogom zakona o porezu na dohodak bilo je planirano povećanje ličnog odbitka sa sadašnjih 300 na 800 maraka kroz oporezivanje toplog obroka, regresa i drugih dodataka na platu. Planirano je i povećanje poreza na dohodak s dosadašnjih 10 na 13% za primanja preko 800 KM. No, za Sindikat, u fokusu je Zakon o minimalnoj plati koja bi po ranije usvojenom nacrtu iznosila 1000 maraka.

Selvedin Šatorović, predsjednik SSSBiH dodaje da sep okušava naći rješenje da taj iznos bude više od 1000 KM.

"To je nešto novo, jer podsjetiti ću vas da je prethodna vlada bila protiv donošenja takvog zakonskog rješenja, dakle s tim u vezi ja sasvim sigurno očekujem da ćemo imati jednu malo drugačiju klimu u odnosu prema radnicima i da će pokušati ovaj egzodus radne snage iz BiH bude na neki način bar djelimično zastavljen kroz donošenje ovakvih zakonksih rješenja.", kaže Šatorović.

A u najavi je i uspostava sistema online fiskalizacije. Kako bi se izbjegle zloupotrebe, poručio je Nikšić. Pojasnio je da bi se uspostavom ovog sistema višestruko povećali prihodi, kako nijedna kategorija koja se finansira iz budžeta ne bi bila ugrožena zbog smanjivanja doprinosa i povećanja minimalne plate. U priči zvuči dobro, no da li će doći do ovoga i u praksi?

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()