Šest partija prekršilo poreske i finansijske propise?

Informacija o kontroli i reviziji financijskih izvještaja poliitčkih stranaka

09.02.2023. 15:33
  • Podijeli:
CIK_sjednica_foto_YT-1666874355083.webp Foto: YouTube

Za šest političkih stranaka u BiH postoje indicije da su prekršile poreske i finansijske propise u 2020. godini, navodi se u informaciji o izvršenom pregledu, kontroli i reviziji finansijskih izvještaja političkih stranaka za 2020. koju je Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas primila na znanje.

U skladu sa Zakonom o finansiranju političkih stranaka, CIK će obavijestiti nadležne poreske uprave o ovim političkim strankama, kao i Upravu za indirektno oporezivanje BiH o indicijama da je pravno lice prilikom pružanja usluga za dvije političke partije u 2020. godini prekršilo propise iz oblasti indirektnih poreza.

CIK će obezbijediti javnosti pristup izvještajima o reviziji političkih stranaka sa nalazima revizije i mišljenjem revizora, tako što će ih objaviti na svojoj internet stranici www.izbori.ba, a mišljenje revizora i u "Službenom glasniku BiH", saopšteno je iz CIK-a BiH.

Izvještaj o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2020. godini biće dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH.

Izvještaji o pregledanom stanju finansijskog poslovanja 100 političkih stranaka u 2020. godini biće danas dostupni na internet stranici izbori.ba.

Na današnjoj sjednici razmatran je i završni izvještaj Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava pri OEBS-u (ODIHR) u kojem je navedeno da je CIK sproveo izbore efikasno, transparentno i u zakonskim rokovima.

Osim toga, podnesen je izvještaj o sprovedenim aktivnostima na organizovanju prijevremenih izbora za gradonačelnike Zvornika, Bihaća, Tuzle i Srebrenika, te načelnike opština Bratunac i Vogošća, koji su održani 5. februara. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()