SDP: Pozivamo sve političke faktore da prihvate odluku visokog predstavnika

SDPBiH smatra da je zaštita integriteta izbornog procesa jedan od ključnih koraka zaštite demokratskog sistema

26.03.2024. 19:44
  • Podijeli:
niksic_sdp-6413156ad451c.webp Foto: UNA

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDPBiH) pozvala je sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak, te da "zajedno radimo na svim drugim pitanjima, čije rješavanje je nužno za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji".

SDPBiH smatra da je zaštita integriteta izbornog procesa jedan od ključnih koraka zaštite demokratskog sistema.

Istovremeno, potcrtava kako jedan od temeljnih demokratskih principa jeste da građani biraju i mogu biti birani na ravnopravnim osnovama, bez intervencija i manipulacija njihovom voljom.

– Nažalost, malverzacijama i zloupotrebama izbornog procesa i falsifikovanju volje glasača smo svjedočili na svim izborima, u sve većem intenzitetu iz izbornog ciklusa u izborni ciklus. Iako ostaje žaljenje što paket integriteta nije usvojen od domaćih aktera, uvođenje savremenih tehnologija je ipak značajan iskorak koji se mora pozdraviti – saopćeno je iz SDP-a BiH.

Iz ove partije napominju kako su u pregovorima oko izmjena Izbornog zakona BiH, SDPBiH i stranke ‘Trojke’ nastupale posvećeno i iskreno, nudeći rješenja i tražeći kompromis, potcrtavajući da će tako nastaviti da djeluju i u svim daljim procesima.

– Sigurni smo da će uvođenje izbornih tehnologija vratiti povjerenje građana u izborni proces. Presudno je važno je da nastavkom zajedničkog rada na kreiranju sigurnog, stabilnog i razvijenog društva, činitelji političkog poretka vrate povjerenje građana u domaće političke strukture – navodi se u saopćenju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()