Schmidt krajem novembra ide u Brisel na raport

Ovaj poziv uslijedio je na zahtjev više od 25 europarlamentaraca, među kojima je i Strik

10.11.2022. 15:40
  • Podijeli:
christian-schmidt-armin-durgut-1664733132964.webp Foto: Armin Durgut

Zastupnica Evropskog parlamenta Tineke Strik navela je da će visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt ići pred Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta kako bi objasnio razloge za donošenje izmjena Izbornog zakona BiH kao i izmjena ustava entiteta Federacije BiH.

"Upravo potvrđeno. Visoki predstavnik u BIH će doći na sjednicu Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta 30. novembra. Ponovo mu upućem svoj poziv da povuče svoje amandmane na Izborni zakon. Promjene u Izbornom zakonu BiH trebaju ukinuti diskriminaciji, a ne i dalje ih učvršćivati", navela je Strik na Twitteru.

Ovaj poziv uslijedio je na zahtjev više od 25 europarlamentaraca, među kojima je i Strik.

Ona se oglasila i dan poslije odluke Christiana Schmidta kazavši da je ozbiljno zakomplicirao reformski proces u BiH.

"Bonske ovlasti treba koristiti sa velikim integritetom i proporcionalnošću. Njihovo korištenje na dan izbora pokazuje potpuni izraz nepoštovanja prema građanima koji su iskoristili svoje demokratsko pravo. Ovim postupkom narušen je ugled OHR-a kao institucije, koja je i danas, nažalost, prijeko potrebna u BiH", zaključila je Strik.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()