Sat otkucava: Svi su za EU put i reforme, a u praksi je sasvim drugo

A na sceni, izgleda, ponovo igra političara toplo-hladno, pa je tako neizvjesno šta će od posljednjeg dogovora lidera, uopšte biti ispoštovano

15.02.2024. 21:30
  • Podijeli:

Vrijeme ističe. Zakone na evropskom putu, želimo li zeleno svjetlo Evropske unije, potrebno je usvojiti što prije. Među prioritetnim i Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, koji bi delegati Doma naroda, na sutrašnjoj hitnoj sjednici, trebalo da podrže ako, između ostalog, ne žele da osvanemo na sivoj listi Manivala.

A na sceni, izgleda, ponovo igra političara toplo-hladno, pa je tako neizvjesno šta će od posljednjeg dogovora lidera, uopšte biti ispoštovano.

Međutim, međusobnih optužbi, ni danas nije nedostajalo.

“Ova koalicija je brak iz interesa i tu nema nikakvih emocija”, kaže Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a.

Neemotivni Konaković još jednom priznaje da u tom koalicionom braku, prema Miloradu Dodiku ne gaji nikakve simpatije.

“Ni kao čovjek ni kao političar ne vidim u njemu nikakav model ni uzor. To je čovjek koji je predsjednik stranke koja u Domu naroda ima četiri ruke bez kojih ne može proći nijedan dokument”, smatra Konaković.

Svjestan je lider NiP-a da bez saradnje sa Dodikom zakoni ne mogu proći, pa tako ni onaj o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

O njemu će se delegati Doma naroda izjasniti na sutrašnjoj hitnoj sjednici. I to je dio dogovora koalicionih partnera. Tu bar, kako tvrde, nema ništa sporno. 
Međutim, ishod izjašnjavanja sada upitan, kao i sve ono što je dogovoreno na posljednjem sastanku lidera. Neizvjesno je i hoće li doći do najavljenog sastanka lidera u Mostaru.

“Radne grupe rade, dobijam svakodnevno izvještaje dokle su stigli, ja se nadam da će uskoro se svi ti zakoni svesti na možda na jednu ili dvije stvari koje trebaju da se razriješe, a u idealnom scenariju se i te stvari razriješiti pa ćemo dobiti gotov tekst, ali mi moramo do kraja mjeseca to završiti, tako da rokovi su jasni”, pojasnio je Edin Forto, predsjednik Naše stranke

Forto čak i optimističan, za razliku od kolega iz Trojke čije su izjave, manje više, na fonu onih koji stižu od međunarodne zajednice.

Tako su upravo za moguće urušavanje tog čuvenog evropskog puta i upitno usvajanje spornih zakona, iz američke ambasade stigle optužbe na račun Dodika.

“Glavna prepreka evropskoj budućnosti BiH je gospodin Dodik i njegova destruktivna politika. On sada želi pobjeći od odgovornosti za svoje postupke, ali ako BiH ne učini još jedan korak naprijed u martu, jasno je gdje će biti krivica: na gospodinu Dodiku", poručili su danas iz Ambasade SAD u BiH.

Od Dodika odgovor – Republika Srpska je za evropski put, miješate se u stvari koje vas se apsolutno ne tiču.

“Laknulo mi je, Marfi je živ. Već sam se zabrinuo, nema ga danima da se oglasi. Јutros se oglasio, pokazujući da živi u paralelnom univerzumu, potpuno odvojen od realnosti u kojoj živi BiH. To nije zdravo…", poručio je Dodik.

“Međutim, prava namjera tog obraćanja je upućivanje poruke da od evropskog puta BiH nema ništa, ali i pokušaj da se krivica pripiše meni i Republici Srpskoj. Ima ona sjajna filmska replika: 'Nećemo tako, Dino!', 'E, nećemo tako, Marfi'. Gotovo sve prioritete koje je EU postavila pred BiH, a koji su realizovani, realizovali su kadrovi iz Republike Srpske”, kategoričan je predsjednik SNSD-a.

Dok u američkoj ambasadi razlog za zastoj EU puta vide u, kako navode, “zagrljaju Dodika i Putina”, odgovor stiže i iz ambasade Rusije.

Kažu – ne interesuje nas mišljenje Ambasade SAD-a u vezi evropskih integracija BiH, neka to brine predstavnike EU. A upravo od njih i danas poruka -

“Bitno je sve sto se može uraditi u narednim sedmicama, usvajanje ova tri zakona su apsolutno minimum. Koristim priliku da političke lidere na to podsjetim i iskreno se nadam da će se usaglašavanje finalizovati. Drago mi je da napretka ima, međutim ovo su procesi koji trebaju proći ne samo Savjet ministara, nego i oba doma Parlamentarne skupštine BiH", smatra Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH.

I tako se još jednom sve svelo na to da su deklarativno svi za EU put i reforme, a da u praksi imamo nešto sasvim drugo. Novi test za vladajuće već sutra. Sat otkucava. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()