Saša Magazinović se javio iz Budve i podijelio lijepe vijesti

Sporazumom se, pored ostaloga, navodi da je smanjenje onečišćenja zraka, vode i tla u regionu zajednički interes koji proizilazi iz primarne brige za zdravlje ljudi

19.02.2024. 19:08
  • Podijeli:
Sasa_magazinovic_foto_ArminDurgut_PIXSELL.jpg Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Zelenog kluba BiH Saša Magazinović i predsjednica Zelene parlamentarne grupe Crne Gore Zdenka Popović, u prisustvu članica i članova parlamenata i predstavnika institucija dvije države, potpisali su danas u Budvi Sporazum o saradnji, čime je ozvaničena saradnja izabranih zvaničnika dvije države okupljenih oko tema klimatskih promjena, energetike, urbane mobilnosti, obnovljivih izbora energije, energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.

U svjetlu namjere za jačanje inkluzivne regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, te vođeni željom da se izazovi tranzicije pretvore u mogućnosti, potpisnici Sporazuma posebno su naglasili opredjeljenje za saradnju zvaničnika iz obje države u procesima transformacije regiona, kao i spremnost da se pravilno i blagovremeno djeluje na suočavanju sa sve većim ekološkim i klimatskim izazovima u regionu Zapadnog Balkana.

Sporazumom se, pored ostaloga, navodi da je smanjenje onečišćenja zraka, vode i tla u regionu zajednički interes koji proizilazi iz primarne brige za zdravlje ljudi.

Potcrtana je namjera za saradnju u procesu tranzicije sa linearne na cirkularnu ekonomiju, istovremeno podržavajući potrebu za istraživačkim i inovacijskim sistemom koji će podržati ovu tranziciju, a sa ciljem da se na ovaj način dodatno doprinese zaštiti okoliša i svedu na minimum količine nastalog otpada u regionu.

Usaglašenim dokumentom posebno je prepoznat Evropski zeleni plan kao nova strategija rasta Evropske unije prema modernoj, klimatski neutralnoj i konkurentnoj ekonomiji, te je iskazana spremnost na saradnju u implementaciji preporuka i smjernica Energetske zajednice i Transportne zajednice.

Potpisivanjem Sporazuma o saradnji Zelenog kluba BiH i Zelene parlamentarne grupe Crne Gore očekuje se intenziviranje saradnje predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, ali i nevladinog sektora i medija kroz zajedničke inicijative, konkretne akcije, razmjenu iskustava i druge oblike saradnje u oblastima od zajedničkog interesa za dvije države.

Značajan doprinos uspostavljanju saradnje zvaničnika iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore dale su Škole političkih studija Vijeća Evrope iz dvije države, kao i regionalna kancelarija Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()