Saša Magazinović: Profesionalni žalitelji će biti zaustavljeni, u pripremi izmjene zakona

Dodao je da je broj žalbi kod lociranih “profesionalnih žalitelja” značajno u padu, što pokazuje da su i oni shvatili da je došlo vrijeme svođenja računa

23.05.2024. 11:29
  • Podijeli:
sasa-magazinovic-armindurgut-pixsell.jpg

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović je izjavio za Fenu da će profesionalni žalitelji, osobe i kompanije koje u procesu javnih nabavki neosnovanim žalbama zaustavljaju nabavke, nerijetko reketiraju i ucjenjuju druge ponuđače, biti zaustavljeni, a institucije države će dati odgovor na pitanje da li će i u kojim slučajevima biti krivično gonjenih.

“U svakom slučaju, period zatvaranja očiju pred onima koji zloupotrebljavaju Zakon o javnim nabavkama je završen. Da je to tako, pokazuju podaci iz Ureda za razmatranje žalbi, sa fokusom na one koji zloupotrebljavaju institut žalbe u procesu javnih nabavki”, kazao je Magazinović.

Dodao je da je broj žalbi kod lociranih “profesionalnih žalitelja” značajno u padu, što pokazuje da su i oni shvatili da je došlo vrijeme svođenja računa.

“U narednim danima će biti gotova prva verzija izmjena zakona, nakon čega slijedi serija sastanaka u institucijama gdje će se razgovarati o novim rješenjima, ali i alatima koji su na raspolaganju za sankcionisanje onih koji zloupotrebljavaju Zakon o javnim nabavkama”, najavio je Magazinović.

Izgleda da su, kako navodi, “profesionalni žalitelji” shvatili da bi mogli platiti visoku cijenu za zloupotrebu Zakona o javnim nabavkama.

Magazinović na društvenim mrežama podsjeća da je 8. april dan kada su prvi put javno objavili podatke o nekima od onih koji zloupotrebljavaju žalbe u procesu javnih nabavki.

“Žalitelj koji je u 2023. godini imao najviše žalbi na javne nabavke (ukupno 365) u prva četiri mjeseca 2024. godine je imao ukupno 104 žalbe. Nakon 8. aprila 2024. godine je imao samo dvije žalbe”, navodi Magazinović.

Također, žalitelj koji je u 2023. godini imao ukupno 226 žalbi na javne nabavke u prva četiri mjeseca 2024. godine je imao 46 žalbi, od kojih niti jednu nakon 8. aprila ove godine.

“Žalitelj koji je u 2023. godini imao ukupno 239 žalbi u prva četiri mjeseca 2024. godine nije imao žalbi. Institucionalni odgovor na aktivnosti profesionalnih žalitelja koji žalbama u procesu javnih nabavki ucjenjuju, reketiraju i/ili zaustavljaju javne nabavke je u završnoj fazi priprema. Institucije su se pokrenule”, poručio je Magazinović.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()