Ročište Debevecu i Mehmedagiću: Prisluškivali sudije da vide hoće li pomenuti jedno političko lice?

Otkriveni novi detalji

16.01.2024. 15:14
  • Podijeli:

Na Sudu Bosne i Hercegovine je održano ročište u predmetu "Ranko Debevec i drugi", a na kojem se razmatralo produženje pritvora kako predsjedniku Suda BiH Ranku Debevecu tako i nekadašnjem šefu OSA-e Osmanu Mehmedagiću.

Tužilaštvo je na ročištu tražilo dva mjeseca pritvora, dok je odbrana zahtijevala da se optuženi puste na slobodu uz izricanje mjera zabrane.

Na ročištu su prezentirane nove informacije, a Tužilaštvo je prenijelo iskaz svjedoka gdje se tvrdi da su nezakonito praćena dva telefona sudija. Svjedok koji radi u sudu tvrdi da je sugerirao predsjedniku Suda da bi ova praćenja telefona mogla biti nelegalna jer je saslušanje upisano za N. N. osobu.

Uništeni dokazi?

Svjedoci tvrde da je u Sudu bez evidentiranja blizu 60 naloga za provođenje mjera OSA-e koji su kasnije izbrisani iz evidencije. Po nalogu Debeveca ti nalozi su uništeni. Uposlenik OSA-e koji je svjedok tvrdi da su dokazi uništeni u novembru 2022. godine i u OSA-i.

Debevec donio odluku da se državnom tajnom proglasi način izdavanja podataka iz sistema Suda BiH. To znači da svjedoci ako budu pozvani da svjedoče o ovim radnjama, ne mogu svjedočiti. Ova odluka donesena je u martu 2021. Tužilaštvo smatra da je odluka donesena u cilju prikrivanja dokaza.

Debevec je nakon privođenja iskoristio poziv da nazove sekretaricu i rekao joj da iz prostorija Suda iznese knjigu evidencije što je ona i uradila. Naredio je i brisanje podataka iz računara Suda, javlja Klix.ba.

Tužilaštvo tvrdi da su Debevec i Mehmedagić telefone prisluškivali da vide hoće li se u predmetima koji su pred sudom pomenuti jedno političko lice, no nije navedeno koje.

Tužilaštvo je pomenulo i slučaj zatvorskog policajca koji je ulazio u ćeliju Mehmedagića. Naveli su da su u prijateljskim odnosima i da mu je Mehmedagić pomogao da napreduje u karijeri. Njegov advokat Nermin Mulalić negirao je njihovo blisko poznanstvo i rekao da Mehmedagić "nema ništa s tim ko mu ulazi u ćeliju". Tražio je uvođenje mjera zabrane, a ukoliko budu prekršene, predložio je da optuženi bude ponovo vraćen u pritvor.

Na ročištu se kratko obratio i sam Debevec.

"Ovo je igranje sa mojom sudbinom. Molim da se poštuju moja ljudska prava. Nisam vise utjecajan u pravosuđu, ljudi samo mogu bježati od mene", kazao je Debevec.

Odbrana tvrdi da nema novih dokaza

Odbrana optuženog Debeveca je kazala da kao prijedlog za određenje pritvora ne mogu biti argumenti koji su uzeti u obzir kod određivanja pritvora. Također, kazali su kako Tužilaštvo nije predočilo nove dokaze, te da su istragu počeli raditi prije svega nekoliko dana.

Odbrana tvrdi da nalozi nisu uništeni te da Tužilaštvo nema dokaza o tome. Advokatica Debeveca Tatjana Savić kazala je da elementi bića krivičnog djela ne mogu biti osnov za određivanje ili produživanje pritvora.

"Šta je Tužilaštvo uradilo za mjesec dana? Počelo je raditi tek prije desetak dana. Ne možete oprostiti Tužilaštvu 20 dana neaktivnosti. Na prošlom ročištu rekli su isto što i danas", kazala je Savić obraćajući se Sudskom vijeću dok je iznosila argumente za ukidanje pritvora.

Tužilaštvo je podsjetilo da je Debevec iz prostorija SIPA-e pomoću advokatice pokušao iznijeti telefon koji je bio u torbi koju je odbio predati na pretres. Advokatica Savić kazala da je taj argument iskorišten za određivanje i ne može biti ponovo upotrjebljen za produženje pritvora.

Da li će Sud prihvatiti prijedlog tužilaštva o produženju pritvora bit će poznato u naredna 24 sata.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()