Propao sastanak o izmjenama Ustava BiH

Pozivu Trojke na pregovore o mogućim ustavnim izmjenama odazvali su se isključivo predstavnici vladajuće koalicije

29.01.2024. 22:43
  • Podijeli:

Sastanak o izmjenama Ustava BiH bez rezultata.

Pozivu Trojke na pregovore o mogućim ustavnim izmjenama odazvali su se isključivo predstavnici vladajuće koalicije. Očekivano, bojkot opozicije i iz Federacije BiH, te iz Republike Srpske.

Sastanak u Sarajevu još jedna potvrda da ne postoji dvotrećinska većina u parlamentu BiH za izmjene Ustava, što je, sasvim sigurno, trenutno najveća želja međunarodne zajednice.

Pred učesnicima sastanka nisu se pojavili konkretni prijedlozi izmjena Ustava. Umjesto toga, pojašnjavaju iz Trojke, govorilo se isključivo o postojanju političke volje za takav čin. Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković kaže da ta volja trenutno postoji samo u vladajućoj koaliciji. Kritikuje potez opozicije.

“Priče kako se ovo veže za neki dogovor iz Laktaša, pazite to, zapravo oni derogiraju ili minimiziraju presude međunarodnih sudova i ne žele da se bave tom temom. Bili su dužni, u vlasti su bili 20 godina, riješe ovaj problem”, poručio je Konaković.

Vladajuće stranke iz Republike Srpske pozivaju na poštivanje dogovora iz Laktaša i nastavak razgovora.

“U Laktašima je postignut visok nivo dogovora oko izmjena Izbornog zakona, ali i oko drugih izmjena koje su potrebne, i na ovom evropskom putu zakoni koji nas ocekuju u narednom periodu, a koji se tiču evropskog puta BiH kako bismo krajem marta dobili konkretan datum pregovora i početka pregovora EU i BiH”, naveo je Milan Petković iz Ujedinjene Srpske.

“Ne kažemo da su ovo beznačajne teme, ali mnogo značajnije teme su sada radimo oko Izbornog zakona, oko sudova, oko zakona u Domu naroda koji treba da prođe, o pranju novca”, kaže Čedomir Stojanović iz DEMOS-a.

SNSD-ov Staša Košarac smatra da će se već u srijedu znati hoće li Trojka ispoštovati ono što je dogovoreno u Laktašima. Tada će se pred delegatima Doma naroda naći prijedlog SDA o izmjenama Izbornog zakona. Priče koalicionih partnera iz Trojke da u Laktašima nije bilo dogovora, već samo razgovora, ocjenjuje kao “političko pranje”.

“Reći ću vam da već ulazimo u implementaciju određenih elemenata već dogovorenih stvari u Laktašima. A onda neko, onako kako Marfi hoće, otvori pitanje Izbornog zakona sa osam zaključaka dogovorenih u Laktašima. Ne možemo iz sporazuma iz Laktaša nešto uzeti, nešto ostaviti, valjda integralno”, dodaje Košarac.

Simptomatično ili ne, poziv na sastanak o ustavnim promjenama uslijedio je nakon kritika iz američke ambasade. Kategorični su – izmjene Izbornog zakona samo kroz Ustav. No, za takav potez u ovakvom političkom ambijentu očigledno ne postoji parlamentarna većina. Pozivaju i na tehničke izmjene Izbornog zakona, istovremeno kritikujući ono što je dogovoreno u Laktašima. Da je takve izmjene potrebno usvojiti do marta, pozvao je i Kristijan Šmit. Kaže, sve pomno prati.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()