Predstavnički dom PSBiH danas o smjeni ministra Nenada Nešića

Trebali bi biti razmatrani i principi Prijedloga amandmana II. na Ustav BiH, koji su predložili poslanici iz Kluba DF-a: Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš

20.06.2024. 08:09
  • Podijeli:
nenad nesic anadolija 22-6530443446eb0.webp Foto: Anadolija

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra Inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH - smjenu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH Nenada Nešića, koju su predložili poslanici Kluba SDA: Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Amor Mašović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić i Midhat Čaušević.

Oni su u obrazloženju inicijative za smjenu Nešića naveli da je on, gostujući 21. maja ove godine u jednoj TV emisiji na TV kanalu sa nacionalnom frekvencijom u Republici Srbiji, na naročito grub način uvrijedio žrtve genocida u Srebrenici i negirao genocid nad Bošnjacima kao činjenicu dokazanu na Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Ističu da je sve navedeno učinio na brutalno uvredljiv način, "stavljajući žrtve genocida u kontekst vica i nanoseći na taj način njihovim porodicama i cjelokupnoj civiliziranoj javnosti bolne psihološke trauma najvišeg intenziteta".

Trebali bi biti razmatrani i principi Prijedloga amandmana II. na Ustav BiH, koji su predložili poslanici iz Kluba DF-a: Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš.

Oni su predložili izmjenu koja se odnosi izbor članova Ustavnog suda BiH na način da, na prijedlog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, četiri člana bira Predstavnički dom Federacije, a dva člana Skupština Republike Srpske. Važeća odredba ne definira da se biraju na prijedlog VSTV-a.

Preostala tri člana bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacija sa Predsjedništvom.

Prije sjednice Predstavničkog doma, predloženi amandman na Ustav BiH trebala bi razmatrati i Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma.

Poslanici bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o dopuni Zakona o strancima, čiji je predlagač poslanik Nihad Omerović.

Trebali bi biti razmatrani i principi Prijedloga zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH, koji je predložio Dom naroda, s Mišljenjem Ustavnopravne komisije koja je utvrdila da predloženi zakon nije usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Poslanici će se u drugom krugu glasanja izjasniti o zahtjevu poslanika Kluba SDA: Amora Mašovića, Safeta Keše, Denijala Tulumovića, Šemsudina Dedića, Edina Ramića, Nermina Mandre, Midhata Čauševića i Šerifa Špage da se Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku, nakon što Kolegij doma nije postigao saglasnost o tome.

Iz istog razloga poslanici će se u drugom krugu glasanja izjašnjavati i o zahtjevu poslanika Šemsudina Mehmedovića za razmatranje njegovog Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona BiH po hitnom postupku.

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe Izvještaj o finansijskom poslovanju i Programski izvještaj BHRT-a za 2023. godinu te Programski plan i Finansijski plan BHRT-a za 2024. godinu, kao i Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2023. godinu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()