Predstavljene mjere koje će nas preporoditi: Penzije gore, plate preko 2.000 KM, 10.000 novih radnih mjesta...

Jedno od rješenja, do kojih su zajedno došli poslodavci i radnici, predstavljeno je prije par dana

31.10.2023. 20:20
  • Podijeli:
marke_km_armindurgut_pixsell.jpg Foto: Foto: Armin Drugut/PIXSELL

Stanje u privredi Republike Srpske je iz godine u godinu sve lošije. Razloga je mnogo. Novac iz budžeta se i kredita troši se na administraciju i za vraćanje starih kredita, a ubrzano ostaje bez stanovništva i radne snage.

Poltička situacija je takođe dugogodišnja kočnica razvoja, a ova se čini posebno loša jer domaća preduzeća posluju otežano u odnosu na prethodne godine, a izvoz se značajno samnjio.

Da je stanje teško svjesni su i radnici i poslodavci. Mnogi smatraju da možemo očekivati još gore stanje jer institucije ne rade na rješavanju ključnih problema i pomoći privredi već se uglavnom bavi kadrovskim pitanjima.

Jedno od rješenja, do kojih su zajedno došli poslodavci i radnici, predstavljeno je prije par dana.

Riječ je o sporazumu „Za budućnost Srpske“ koji  sadrži 11 mjera s ciljem obezbjeđivanja održivog ekonomskog rasta, sistema socijalne zaštite i bolju konkurentnost. Potpisala ga je Unija poslodavac RS i Konfederacije sindikata RS.

Na prvom mjestu našla se mjera koja predlaže da se promjenom strukture privrede i privlačenjem stranih investitora pokrene projekat stvaranja 10.000 radnih mjesta u privredi sa neto platom od 2.000 KM sa povećanjem mogućnosti povratka radne snage iz inostranstva.

Na drugom mjestiu našlo se zdravstvo tačnije njegov način finansiranja. Kako se navodi neophodna je promjena načina finansiranja zdravstva tako da se umjesto iz rada kreira sistem finansiranja iz PDV-a, jer kako se navodi u Sporazumu,  trenutno 300.000 radnika finansira sistem socijalne zaštite za milion stanovnika.

Treća mjera zagovara promjenu zakonodavstva u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja čime bi se obezbijedile veće penzije, ali i jačanje povjerenja radnika u penzioni sistem, dok četvrta zagovara podršku kupovine prve nekretnine za sve mlade i podršku za pokretanje biznisa.

„Kroz modernizaciju obrazovnog sistema, potrebno je ojačati ljudski kapital sa ciljem povećanja produktivnosti, privlačenje kvalitetnih stranih investitora i rasta životnog standarda građana“, stoji u petoj mjeri.

Naredna predlaže uspostavljanje programa podrške koji će stimulisati prelazak radnika iz javnog u realni sektor, dok sedma mjera govori o izmjenama radnog zakonodavstva i digitalizuji procedura, kako bi se izbjegle birokratske prepreke.

Preostale četiri mjere predlažu  podizanje kvaliteta socijalnog dijaloga, pojednostavljenje procedure zapošljavanja stranaca, suzbijanje neformalne ekonomije, te pokretanje projekta „Republika Srpska – dobro mjesto za život“.

U okviru sporazuma, predstavljene su alarmantne projekcije.

"Republika Srpska će imati 950.000 stanovnika do 2033. godine, što je 139.000 manje nego što je imala 2013. godine", navedeno je.

Nadalje, do 2033. godine, po projekcijama, Republika Srpska će imati 290.000 penzionera i 313.000 zaposlenih, dok se očekuje da će troškovi sistema PIO u 2033. godini porasti na 2,1 milijardu KM, što je za 800 miliona KM više nego što je trenutno.

"U narednih deset godina, radna snaga u Republici Srpskoj će se smanjiti za 12,6%. Prognozira se da će u RS raditi između 20.000 i 30.000 stranih radnika u 2028. godini. Projekcije pokazuju da će Republika Srpska dostići punu zaposlenost do 2026. godine", navodi se u saopštenju.

Kažu da, s obzirom na demografski deficit, RS godišnje nedostaje najmanje 3.000 radnika.

"Republika Srpska će imati 950.000 stanovnika do 2033. godine, što je 139.000 manje nego što je imala 2013. godine. Ponuda radne snage je manja za 10% od oktobra 2022. do septembra 2023. Makroekonomski pokazatelji ukazuju na pad izvoza, industrijske proizvodnje i zapošljavanja u industriji, što zahteva hitnu akciju kako bi se prevazišli izazovi i osigurala budućnost Republike Srpske", zaključak je projekcije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()