Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija izjavio da mu nije poznat tok istrage o slučaju zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH Diane Kajmaković

Kajganić na sjednici VSTV-a rekao je da se, što se Tužilaštva tiče, nije moglo uraditi ni više ni brže u slučaju Kajmakovićeve

20.10.2022. 17:23
  • Podijeli:
trgovina-ljudina-foto-vstv.jpg

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog viječa (VSTV) BiH Halil Lagumdžija izjavio je da mu nije poznat tok istrage o slučaju zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH Diane Kajmaković u vezi sa pominjanjem u aplikacijama "Skaj" i "Anom", te da će obavijestiti javnost ukoliko bude pokrenut disciplinski postupak.

Lagumdžija je naveo da mu je samo iz napisa u medijima poznato da je Tužilaštvo BiH određeni nivo informacija o ovom slučaju dostavilo Kancelariji disciplinskog tužioca.

"Šta se konkretno nalazi u tim materijalima nije mi poznato jer je Kancelarija disciplinskog tužioca nezavisna u donošenju odluka da li da krene sa disciplinskim postupkom ili ne", rekao je Lagumdžija novinarima nakon sjednice VSTV-a.

On je napomenuo da je disciplinski postupak otvoren u momentu podnošenja disciplinske tužbe.

Novoimenovani glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić na sjednici VSTV-a rekao je da se, što se Tužilaštva tiče, nije moglo uraditi ni više ni brže u slučaju Kajmakovićeve.

Kajganić je napomenuo da je od VSTV-a tražio tužioca iz drugog tužilaštva u BiH kako bi obezbijedio integritet procesa, Tužilaštva BiH i lica koje se provjerava.

"Nije bilo osnova za to, pa je bilo situacija da tužioci koji su podređeni Kajmakovićevoj uslovno rečeno istražuju i provjeravaju informacije vezane za nju. Iz tog razloga sam je rasporedio u drugo odjeljenje da ne bude direktno nadređena tužiocima i osobama koji vrše provjere", pojasnio je Kajganić.

On je istakao da su tužioci naložili vještačenja i da sprovode druge istražne radnje.

"Dostavio sam presjek tog predmeta prije samog intervjua kako bi se vidjelo da li postoje objektivne okolnosti koje sprečavaju donošenje tužilačke odluke", istakao je Kajganić.

On je konstatovao da to tužioci dobro znaju, ali da su naredili vještačenje i da bi trebalo saslušati svjedoka koji nije dostupan ili lice koje je u bjekstvu.

"Jednostavno imamo objektivne poteškoće da donesemo tužilačku odluku i ja ne mogu naložiti postupajućem tužiocu do kada mora da donese odluku, niti koju vrstu odluke da donese. Mogu samo da vršim nadzor i da vidim da li tužioci u tom predmetu zaista rade i ukoliko budu donijeli odluku, da zahtijevam da se sprovedu određene istražne aktivnosti kako bi ta odluka bila ispravnija", zaključio je Kajganić.  

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()