Političari ocijenili svoj rad: Evo šta su zaradili

Više detalja donosi Aleksandra Tolj Ružić

03.03.2024. 21:06
  • Podijeli:

Pet je ocjena kojom nikako ne mogu da se pohvale bh političari. Svjesni su i oni toga, pa su sebi dali trojku - što su dobili i od onih koji prate rad bh parlamenta. Pozitivno je da nije bilo blokada, i da je dio evropskih zakona usvojen, a negativno da još uvijek nisu usvojeni svi koje očekuje EU.

Tokom ovog mandata državni službenici su dobili veće plate, usvojeni su evropski zakoni, o vinu, ombdusmanu za ljudska prava, slobodi pristupa indformacijama, o javnim nabavkama, VSTV, Zakon o strancima.

"Kada sam preuzeo predsjedavanje 1.8. prošle godine dogovorio se politički dogovor da smo na prvoj sjednici taj dan usvojili tri reformska zakona, koja traži EU, vjerujem da je dogovor moguć, i da je sve stvar dogovora", ističe Marinko Čavara, predsjedavajući PD PS BIHK.

Zakon o VSTV koji je predvidio objavu registra imovine ali i privatne veze sudija i tužioca nikada nije stupio na snagu. VSTV nije formirao odjel za integirtet, traženo je odgađanje primjene tog zakona, a očekuije se nova odgoda.

 "Neki zakoni jesu usvojeni, međutim, oni su više kozmetički, nego što su suštinski donijeli promjene, npr. Zakon o izmjenama i dopunama zakona o VSTV, Zakon o javnim nabavkama, Zakon o slobodi pristupa informacijama su čak i lošiji u odnosu na prethodne i nisu ispunjeni ključni, antikoruptivni uslovi da bi se pobijedila korupcija u ovim oblastima", ističe Damjan Ožegović.

Oko tri zakona, Zakona o sukobu interesa, sudovima, te izbornogm zakonu nema konsenzusa, iako radne grupe pokušavaju da ih usaglase do 21. marta. Tj. sjednice Evropskog vijeća koje će razmotriti otvaranje pregovora sa BiH.

"Nismo bili nešto pretjerano vrijedni, ali nismo bili ni lijeni, ako ocjenjujemo srednjom ocjenom, ja bih rekla jedna trojka, moglo je to bolje, ali suštinski, nismo pravili blokade, pratili dinamiku Savjeta ministara", napominje Sanja Vulić, šef kluba SNSD u PSBiH.

Bolju ocjenu od parlamentaraca dao je Transparency interantional. Kažu prošli mandat su obilježile blokade, pa nije teško bolji biti.

"Ocjena od jedan do pet, ukoliko je prošla bila dva, ova bi bila tri i po, budući da jeste bolja od prethodnih saziva, međutim nije na zadovoljavajućem nivou kako bi trebalo da bude", kaže Ožegović.

Što se opozicije tiče, ni prošli mandat nije lošiji od ovog.

Branislav Borenović, poslanik PDP u PS BIH: "Za njih je najveći uspjeh što su imenovali sve ljude, što su zaposlili armiju ljudi i iskoristili te privilegije koje imaju kao vlastodršci. Ja mislim da je ovo najgori saziv vlasti u BiH, koji je simetričan i na entitetskom nivou".

Od početka ovog mandata parlamentarci su zasjedali 26 puta, 16 puta na redovnim sjednicama, i dest na hitnim. Još jedna hitna sjednica zakazana je za 22. mart, a poslanici bi trebali razmatrati.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()