Počela svečana akademija u Banjaluci: Među gostima predsjednik Skupštine Srbije i patrijarh Porfirije

Planirano je obraćanje predstavnika rukovodstva Republike Srpske, predstavnika društveno-kulturnog život, predstavnika Srpske pravoslavne crkve i važnih gostiju.

08.01.2024. 16:15
  • Podijeli:
svečana akademija Banjaluka Simbol slobode-659c118f4521e.webp Foto: UNA

U Banjaluci je počela Svečana akademija povodom "Dana Republike Srpske" kojoj prisustvuju zvanice iz javnog, kulturnog i političkog života Republike Srpske, BiH i Srbije.

U Sportskoj dvorani "Borik" prisutni su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, predsjednik Vlade Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske i srpski predstavnici u institucijama na nivou BiH, ali i predsjednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković, ministar zdravlja Srbije Danica Grujičić, predsjednik Pokreta socijalista i senator Srpske Aleksandar Vulin, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

Prisutan je patrijarh srpski Porfirije, te vladika banjalučki Jefrem.

Nakon svečane akademije biće upriličen prijem u Administrativnom centru Vlade Srpske.

Program svečane akademije realizuje se kroz četiri vizuelno-narativna segmenta, koja su kombinovana sa obraćanjem voditelja, recitalima, muzičkim numerama i obraćanjem govornika.

Fokus tokom Svečane akademije u čast Srpske je na kulturno – umjetničkom, ali i istorijskom aspektu i političko-ekonomskom razvoju Srpske. Planirano je obraćanje predstavnika rukovodstva Republike Srpske, predstavnika društveno-kulturnog život, predstavnika Srpske pravoslavne crkve i važnih gostiju.

- Ovom prilikom se ne bavimo ratovima i konfrontacijama, nego kulturnim i civilizacijskim dometima srpskog naroda zapadno od Drine, neodvojivim od istorije Srba sa istočne obale ove rijeke i isprepletenim sa celokupnom istorijom Srba na Balkanu i šire, sa posebnim osvrtom na prekodrinske Srbe koji su ostavili neizbrisiv trag u srpskoj i svjetskoj baštini - saopšteno je iz Palate predsjednika Republike Srpske.

Ustavni sud BiH je u dva navrata, 2015. i 2019. godine, neustavnim proglasio obilježavanje Dana Republike Srpske 9. januara. Prema toj odluci Republika Srpska može da ima svoj dan, ali je spornim ocjenjeno da to bude 9. januar kada je 1992. godine u Sarajevu tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ali i drugi predstavnici vlasti u Republici Srpskoj poslije svake odluke Ustavnog suda isticali su da samo deveti januar može da bude Dan Republike i da će ostati privrženi tom datumu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()