PDP-u žrijebanjem dodijeljen mandat u Domu naroda: A, evo šta to i znači

Više detalja donosi Sanda Aranautović

01.07.2024. 19:55
  • Podijeli:

Nenadu Vukoviću iz PDP-a danas je žrijebanjem dodijeljen mandat u Domu naroda BiH iz reda srpskog naroda iz Republike Srpske. To znači da bi Vuković u tom tijelu trebao zamijeniti SNSD-ovu Snježanu Novaković-Bursać. Tako će sada SNSD imati tri i SDS i PDP po jednog delegata. I dok iz PDP poručuju kako će krenuti u proces eventualog razrješenja aktuelnog Vijeća ministara, iz SNSD-a poručuju - to se neće desiti.

Zadovoljan Vuković nakon što je na žrijebanju izvučena kuglica PDP-a ipak svjestan da je u pitanju bila čista sreća. A kad već imaju sreće pokušati će razriješiti aktuelno Vijeće ministara, poručuje Vuković. No, kako i na koji način, još je, kaže, rano prejudicirati.


"Mi mislimo da ta kompozicija, koalicija ili partneri kako god se zvali nisu dobro radili u prethodnom periodu, nisu ništa radili i da je potrebno da pokrenemo tu proceduru i iz razloga dodatnog da vidimo šta svi ostali u PD i u DN misle o temi koja se zove razrješenje postojećeg SM. Mi ne garantujemo da imamo većinu za to, mi nismo još uvijek ni sa kim razgovarali vezano za tu temu, ali smatrao da tu proceduru treba da pokrenemo i da se svi izjasne šta misle po tom pitanju", ističe generalni sekretar PDP.


S druge strane, iz SNSD-a poručuju - izvučen je delegat koji nije izabran u Narodnoj skupštini i tako je jasno izdat nalog da se ruši izborna volja naroda. Žrijebanje u CIK-u bila je farsa jer ni CIK ni nikakva jaja nisu za to nadležni. Zbog toga se, tvrde, niko od delegata iz Republike Srpske koji su izabrani u Narodnoj skupštini neće povući.


"Koalicija okupljena oko SNSD-a praktično ima dvije trećine u Narodnoj skupštini, većinu u PD, i u DN,  a ovi se nude. E zašto se nude? Pa onog ko vas bira, tu politiku i provodite, i to jeste najveća opasnost po RS, za koju mi tvrdimo, i narod je tome u krajnjoj liniji i svjedočio, i za to ih je smjestio, PDP prije svega i SDS na gubitničku klupu", delegatkinja SNSD-a u Domu naroda BiH.


"SNSD ima 4 delegata u DN, SDS ima jednog delegata i to je to. To što je CIK, američka ambasada, Kristijan Šmit žele isto da imaju jednog delegata koji bi trebo da se zove Nenad Vuković, to je potpuno druga stvar, ali to nema veze sa srpskim narodom, to nema veze sa RS, to nema veze sa Ustavom BiH koji je jasno rekao da je jedina institucija koja bira delegate u Klub Srba NSRS" ističe delegat SNSD-a u DOmu naroda BiH Radivan Kovačević.


Ovo smo i očekivali, poručuje predsjednik Narodne skupštine. A sve ovo ima za  cilj, smatra Stevandić, da se napravi podjela u Republici Srpskoj.


"To je način da se dalje ukoči RS, praveći jednu vlast na niovu RS, drugu na nivu BiH. I nama je poptuno jasno i ko je kreator i oni koji nisu mogli da ni na koji način blokiraju da zstupamo jedinstvenu politikuu Banja Luci i Sarajevu, u istim osnovama, na istim politički parametrima, oni sada pokušavaju na tom jednom dijelu političke linije naprave da kažemo bolji ili lakši napad na RS", napominje predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske.


Za vlast u Republici Srpskoj, jedino je rješenje ponavljanje procedure ali u Narodnoj skupštini, nigdje drugdje, posebno ne, kako kažu, u CIK-u. No iz PDP-a poručuju -borba se nastavlja, jer nam nije intencija samo sjesti u fotelje, već pokušati razriješiti, prema njihovom mišljenju, najgori sastav Vijeća ministara ikad.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()