Najbolja grickalica koju možete jesti navečer za bolji nivo šećera u krvi

Probajte...

03.07.2024. 21:15
  • Podijeli:
Grickalice-63fdde86bdd7a.webp Foto: Pixabay

Grickanje kasno navečer mnogima je navika, ali u tim kasnim satima ljudi najčešće odabiru nezdrave namirnice koje podižu razinu šećera u krvi. Kako do toga ne bi došlo i kako biste mogli nastaviti grickati u večernjim satima, dijetetičarka Erin Palinski-Wade izdvojila je najbolju namirnicu.

“Kada je riječ o ravnoteži šećera u krvi, važno je gledati i hranjive tvari u hrani i porcije. Idealna kasna užina neće povisiti razinu šećera u krvi, već će pomoći stabilizirati šećer u krvi i apetit tijekom noći kako bi se spriječili nagli porasti i padovi razine šećera”, ističe ona.

Dijetetičarka je kao namirnicu, koju je najbolje jesti navečer, a koja će pomoći u zadovoljenju gladi i regulaciji nivoa šećera u krvi, izdvojila bademe te objasnila tri razloga zašto su najbolji izbor za večernje grickanje.

Bademi pružaju izvrsnu kombinaciju hranjivih tvari koje mogu održavati razinu šećera u krvi stabilnom. “Biljni proteini u bademima pomažu usporiti probavu i osiguravaju kontinuirano oslobađanje energije tokom noći, održavajući razinu šećera u krvi u idealnom rasponu. Zdrave mononezasićene masti u bademima pomažu usporiti pražnjenje želuca za stabilniji nivo šećera u krvi i apetita”, objašnjava Palinski-Wade.

Kako prenosi Eating Well, bademi su orašasti plodovi bogati vlaknima; sadrže oko 3,5 grama po porciji.

“Vlakna u bademima dodatno usporavaju apsorpciju ugljikohidrata i šećera, sprječavajući brze fluktuacije razine glukoze u krvi”, ističe dijetetičarka i dodaje da “sporija probava pomaže u sprječavanju naglih skokova šećera u krvi, omogućavajući stabilniju razinu glukoze tokom noći.”

Ova vrsta orašastih plodova bogata je vitaminom E i mineralima poput magnezija, za koje studije sugeriraju da pomažu smanjiti oksidativni stres i poboljšati osjetljivost na inzulin. Vitamin E povezuje se s poboljšanim metabolizmom glukoze i smanjenim rizikom od inzulinske rezistencije, a magnezij je ključan za regulaciju nivoa šećera u krvi, pomažući inzulinu u premještanju glukoze u stanice, gdje se može koristiti za energiju, prenosi Eating Well.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()