Partnerstvo u vlasti na nivou BiH na "klimavim nogama"

Stvoriti ambijent pogodan za pomirenje i nužne reforme za ostvarivanje napretka BiH na evropskom putu - to očekuju iz Brisela od bh. lidera

10.06.2024. 19:50
  • Podijeli:

Za razliku od Republičkom, partneri u vlasti na nivou BH na klimavim su nogama - bar javno. Još jedna sjednica Savjeta ministara je održana na kojoj nije bilo ni riječi o budžetu dok se o reformskim zakonima ne govori već oko tri mjeseca. Za to vrijeme, sastanak partnera u vlasti samo u najavi.

Stvoriti ambijent pogodan za pomirenje i nužne reforme za ostvarivanje napretka BiH na evropskom putu - to očekuju iz Brisela od bh. lidera. No sudeći prema današnjoj sjednici Vijeća ministara, na kojoj nije bilo riječi niti o budžetu, niti o jednom reformskom zakonu, ambijent u BiH očito je potpuno suprotan. Imamo obaveze koje smo sami preuzeli, i za njih smo odgovorni, tvrdi lider HDZ-a.

"Iako imamo tih nesporazuma naših, i nadmudrivanja, koje dolaze svako tri četiri mjeseca onako u nekim valovima, da ih stavimo po strani, a da ono što je strateško da nas jednosatvno natjera da sjedimo za stolom, moja obveza je, i to će biti i konačna misao, obzirom da sam ja dobio zadatak da ja naredni kooridniram sastanak lidera, da pokušamo u ovom tjednu to izdogovarati, eventualno idući tjedan da imamo sastanak u Mostaru", kazao je Dragan Čović, lider HDZ_a BiH.

Lider NiP-a kaže : "odazvati ćemo se tom sastanku, ali crvene linije smo već ocrtali i možemo ih samo ponoviti". Jasno je, kaže, već svima da se usporilo sa radom. A za to, tvrdi, kriva su neprincipijelna uslovljavanja ministrara iz Republike Srpske, posebno misleći na izostatak budžeta.

"Uslovljavati donošenje budžeta sa nekim drugim dokumentima potpuno je nelogično, neprincipijelno, jer neusvajanje budžeta vodi nas ka komplikaciji ok Plana rasta ali i nekih drugih procesa koji bi bili puno lakši kada bi se budžet usvojio", kazao je elmedin konaković, lider NiP-a.

No SNSD-ov mnistar Staša Košarac kaže: "nije do nas. Bošnjaci su ti koji su odustali od unutrašnjih dogovora, i koji su izdali dogovor iz Laktaša i ponovo se okrenuli strancima".

"Vidljivo je da bošjačka struktura ispunjava agendu stranaca, a mi smatramo da se trebamo vratiti onim bazičnim dogovorima. Međutim, u međuvremenu je došlo do različitih konotacija i kontaminacija političke prilike u BiH što su ignorisali kolege Bošnjaci na više upozorenja političkih predstavnika RS i srpskog naroda u BiH, vodili su inilateralnu politiku i nisu razmišljali o tome kakve posljedice mogu ukupno da donesu samoj BiH", kazao je Košarac. 

U ovom trenutku je isključiva odgovornost približavanju BiH EU na domaćim političarima. No jasno je da odnosi škripe i da se u ovakvoj atmosferi dogovoriti ne mogu ništa.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()