Pala Vlada ZDK: Nova skupštinska većina izglasala nepovjerenje

Također, izglasani su zaključci kojim se Vlada ZDK u tehničkom mandatu zadužuje da do imenovanja nove obustavi aktivnosti iz svoje nadležnosti

11.10.2023. 14:17
  • Podijeli:
zdk_skupština_zenica.ba 1-63874526ee04c.webp Foto: Zenica.ba

Skupština Zeničko-dobojskog kantona danas je na hitnoj sjednici izglasala nepovjerenje Vladi Zeničko-dobojskog kantona, nakon što je prošle sedmice ozvaničeno formiranje nove skupštinske većine koju predvodi SDA.

Također, izglasani su zaključci kojim se Vlada ZDK u tehničkom mandatu zadužuje da do imenovanja nove obustavi aktivnosti iz svoje nadležnosti, a posebno one koje se odnose na imenovanja i zapošljavanja, kao i da se obustave konkursi za prijeme u javnim preduzećima i ustanovama. Ovo se odnosi na sve konkursne procedure.

Uoči glasanja o smjeni, o dosadašnjem radu Vlade ZDK je pred zastupnicima govorila premijerka Amra Mehmedić (Bh. inicijativa-Kasumović Fuad). Ona je prezentaciju završila riječima da joj je jasno da postoji nova većina i da joj je bila čast biti premijerka.

Zastupnici stranaka koji više nisu dio većine ocijenili su da je ova Vlada dobro radila, da je njena smjena politička i samo je stvar promjene skupštinske većine, a neki su zaželjeli sreću u radu novoj većini.

Očekuje se skoro formiranje nove Vlade. Premijera će predložiti SDA.

Prethodno je u ponedjeljak izabrano novo rukovodstvo Skupštine ZDK. Ovo je uslijedilo pošto je nova većina potpisala dokument pod nazivom "Programski principi partnerskog djelovanja 2023-2026".

Novu većinu čine SDA, DF, NES, SBB i tri samostalna zastupnika. Oni u Skupštini ZDK imaju 20 zastupnika, i to SDA ima 11, DF tri, SBB dva i NES jednog, dok su samostalni zastupnici koji su se pridružili novoj većini Ivo Tadić koji je napustio HDZ, te Alen Kapković i Amela Granić koji su bivši članovi Bh. inicijative-Kasumović Fuad.

Nova većina formirana je nakon raspada stare usljed problema između SDP-a i Bh. inicijative-Kasumović Fuad, ali i unutarstranačkih trzavica. Tu "raspadnutu" većinu činili su još DF i NES, koji su ušli i u novu, te HDZ, NiP i Naša stranka.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()