Ove godine rekordan broj političkih subjekata: Kome će građani dati povjerenje?

Nasmijana i optimistična lica političara osvanula su jutros na bilbordima širom Bosne i Hercegovine

02.09.2022. 15:45
  • Podijeli:
kandidati_kampanja_una_kolaz Cropped.jpg Foto: UNA

Kampanja je počela, političari jedva dočekali da zalijepe prve plakate.

Poruke optimizma na sve strane. Koliko će građani BiH glasati sa optimizmom, vidjećemo kada 2.oktobra budemo imali prve rezultate o izlaznosti.

Ove godine pravo glasa na Opštim izborima 2022. imaće 3.368.666 birača. Za glasanje izvan BiH upisano je 69.966 birača.

Oni će svoje povjerenje dati nekome od 145 političkih subjekata, što je rekordan broj kandidata do sada. U CIK BiH ovjereno je 90 stranaka, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija.

U utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda su tri imena - Bakir Izetbegović, Denis Bećirović i Mirsad Hadžikadić.

Za člana iz reda hrvatskog naroda kandidati su - Željko Komšić i Borjana Krišto.

Kada je riječ o članu Predsjedništva BiH iz Republike Srpske glasači će birati između - Željke Cvijanović, Borislava Bijelića, Mirka Šarovića, Nenada Nešića i Vojina Mijatovića.

Na listi za predsjednika i potpredsjednika RS je 31 kandidat. 

Osim kandidata  kao što su Milorad Dodik (SNSD), Jelena Trivić (PDP), Radislav Jovičić (DNS), Neđo Đurić (SPS) te drugi među kojima su Senad Bratić u ime pokreta Država, Davor Pranjić kao izbor hrvatskih stranaka na čelu sa HDZ-om, na glasačkom listiću biće i drugi iz manje poznatih stranaka i ukupno 17 nezavisnih kandidata.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()