Oglasio se Lendo nakon najave Osmorke i HDZ-a oko nove Vlade FBiH

Dodao da dalje ignorisanje Kluba Bošnjaka i njega kao potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda, izabranog na prijedlog tog kluba, nije ništa drugo nego nepoštovanje Ustava FBiH i izborne "volje bošnjačkog naroda"

24.03.2023. 15:52
  • Podijeli:
lendo_Stojanovic_Bradara_foto_UNA-63f886beec9e7.webp Foto: UNA

Nakon što su HDZ i stranke Osmorke potpisali sporazum u Mostaru o raspodjeli resora u Vladi Federacije oglasio se potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo rekavši da je nepoštovanje volje bošnjačkog naroda kršenje Ustava Federacije BiH.

"Sporazum kojeg su danas u Mostaru potpisali HDZBiH i stranke okupljene oko Trojke, a kojim oni između sebe dijele resore u novom sazivu Vlade FBiH, pokazuje namjeru tih stranaka da ignoriraju Ustav FBiH, te da time opstruiraju i blokiraju okončanje procesa formiranja federalne izvršne vlasti", rekao je Lendo.

Smatra da dogovor koji su postigli HDZ i stranke okupljene oko Trojke može everntualno biti osnov za dalje razgovore i pregovore sa strankama koje imaju većinsko povjerenje bošnjačkog naroda, a koje je, kako tvrdi, pretočeno u većinu u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH.

"Čim se taj dogovor postigne, odmah ću potpisati odluku o imenovanju premijera i ministara u Vladi FBiH, koja zatim može biti upućena na potvrđivanje u Predstavnički dom Parlamenta FBiH", kazao je Lendo.

Dodao je da dalje ignorisanje Kluba Bošnjaka i njega kao potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda, izabranog na prijedlog tog kluba, nije ništa drugo nego nepoštovanje Ustava FBiH i izborne "volje bošnjačkog naroda" koji čini više od 70 posto stanovništva FBiH.

"Ustav FBiH predviđa da predsjednik, uz saglasnost oba potpredsjednika, imenuje Vladu FBiH. Dok je taj Ustav na snazi, svi smo dužni da ga poštujemo. Ukoliko HDZBiH i stranke okupljene oko Trojke žele mijenjati taj Ustav, na način da se Vlada FBiH imenuje samo uz podršku većine u Predstavničkom domu i bez neophodnih potpisa sva tri člana rukovodstva FBiH, mogu uputiti prijedlog u parlamentarnu proceduru i vjerujem da će stranka kojoj pripadam takav prijedlog podržati", zaključio je Lendo.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()