Oglasili se iz DF-a: Nude rješenje koje će omogućiti izbor nove Vlade FBiH

U prijedlogu se navodi da bi Vladu imenovali predsjednik uz saglasnost jednog od potpredsjednika FBiH te da bi, ukoliko se to ne dogodi 60 dana od izbora rukovodstva FBiH, uslijedili prijevremeni izbori u entitetu

07.04.2023. 14:20
  • Podijeli:
Komsic_Smit-1665496382548.webp Foto: Anadolija/Profimedia

Iz Demokratske fronte oglasili su se nakon što je danas visoki rpedstavnik u BiH Christian Schmidt najavio da će intervenisati kako bi bila izabrana nova vlada FBiH, ako ne bude dogovora domaćih političara.

Kako navode, s obzirom da je Schmidt očigledno već odlučio da nametne rješenje koje bi trebalo deblokirati proces formiranja vlasti u Federaciji BiH, i s obzirom da poziva političke stranke da se dogovore, a do tog dogovora očigledno neće doći, Demokratska fronta nudi prijedlog trajnog rješenja.

“Demokratska fronta je taj prijedlog jučer prezentovala na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije, a sada koristimo priliko da kažemo da ćemo isto dostaviti Schmidtu jer mislimo da to rješenje zadovoljava sve kriterije dominacije parlamentarne većine u procesu formiranja vlasti”, navode iz ove stranke.

Podsjetimo, inicijativa kluba zastupnika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH da se izmijeni Ustav FBiH na način da imenovanje vlade bude moguće bez saglasnosti jednog potpredsjednika, nije dobila podršku zastupnika.

U prijedlogu DF-a se navodi da bi Vladu FBiH imenovali predsjednik uz saglasnost jednog od potpredsjednika FBiH te da ukoliko se to ne dogodi 60 dana od izbora rukovodstva FBiH, uslijedili bi prijevremeni izbori u entitetu.

Ovakvom odlukom bi bilo moguće zaobići stav Refika Lende te formirati Vladu FBiH bez SDA i DF-a, ali bi "na duge staze" značilo da bi bilo moguće donijeti odluku i bez obzira na volju HDZ-ovog člana rukovodstva.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()