Održana konstituirajuća sjednica Skupštine KS, Sebija Izetbegović prihvatila mandat

Prema potvrđenim podacima CIK-a o Skupštinu Kantona Sarajevo će činiti sedam stranaka

11.11.2022. 12:05
  • Podijeli:
skupstina_ks  anadolija-1668164684375.webp Foto: Anadolija

Konstituirajuća sjednica Skupštine Kantona Sarajevo (KS) održana je danas u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, na kojoj su mandat preuzela 32 zastupnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Predstavnici Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović i Željko Bakalar uručili su uvjerenja novim zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo, koji su preuzeli dužnost potpisivanjem svečane izjave.

Predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović čestitao je novoizabranim zastupnicima, te izrazio nadu da će u narednom periodu opravdati povjerenje građana koji su ih izabrali.

Prema potvrđenim podacima Centralne izborne komisije (CIK) BiH o rezultatima opštih izbora održanih 2. oktobra, Skupštinu Kantona Sarajevo će činiti sedam stranaka: Stranka demokratske akcije (SDA), Narod i pravda (NIP), Socijaldemokratska partija (SDP), Stranka za BiH (SBiH), Naša stranka (NS), Demokratska fronta/Građanski savez (DF/GS) i Za nove generacije.

Najveći broj mandata, po sedam, osvojili su SDA i NIP i svi njihovi zastupnici su danas preuzeli certifikat.

Iz SDA uvjerenje o mandatu dobili su: Sebija Izetbegović, Adi Kalem, Faruk Kapidžić, Mahir Dević, Faruk Selmanović, Smiljana Viteškić i Haris Zahiragić.

Narod i pravdu će u novom sazivu Skupštine predstavljati: Kemal Ademović, Aljoša Čampara, Danijela Kristić, Arijana Memić, Elvedin Okerić, Rusmir Pobrić i Elvis Vreto.

Mandate su danas preuzeli i zastupnici iz Stranke za BiH (SBiH): Muamer Bandić, Admela Hodžić, Jasmin Šaljić, Fatima Smailbegović-Gavrankapetanović.

Iz redova SDP-a uvjerenje o mandatu danas su dobili: Irfan Čengić, Davor Čičić, Igor Stojanović i Jelena Pekić, a Iz Naše stranke: Vildana Bešlija, Vibor Handžić, Miomirka Melank, Sanela Klarić kao i Nihad Uk.

Koalicija Demokratska fronta/Građanski savez (DF/GS) imaće četiri zastupnika u Skupštini KS, a to su: Marijela Hašimbegović, Ilijaz Pilav, Vedrana Vujović i Albin Zuhrić.

Damir Marjanović je jedini zastupnik stranke Za nove generacije u Skupštini KS.

Na današnjoj sjednici donesene su i odluke o izboru Komisije za izbor i imenovanja i administrativna pitanja Skupštine KS. Zastupnici su podržali prijedlog da predsjedavajući komisije bude Elvedin Okerić, zamjenik predsjedavajućeg Vibor Handžić, a članovi: Davor Čičić, Damir Marjanović, Muamer Bandić, Mahir Dević i Ilijaz Pilav.

S obzirom na to pojedini izabrani zastupnici nisu prihvatili mandate, potrebno je da CIK BiH donese odluku o dodjeli mandata sljedećim kvalifikovanim kandidatima i izda uvjerenje o dodjeli mandata. Shodno tome današnja konstituirajuća sjednica je prekinuta, a o njenom nastavku javnost će biti blagovremenom obavještena.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()