Odluke Ustavnog suda BiH neće biti izvršavane na teritoriji Republike Srpske

Ovo predviđa zkaonski prijedlog koji će sutra biti razmatran u Narodnoj skupštini Republike Srpske

26.06.2023. 15:53
  • Podijeli:
Narodna skupština RS foto Dejan Rakita:PIXSELL-648b24c648524.webp Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Prijedlog zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, koji će Narodna skupština Republike Srpske sutra razmatrati prema hitnom postupku, predviđa da se odluke ovog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Republike Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH.

Ovaj prijedlog zakona predviđa da se lica koja su dužna da postupaju prema odredbama ovog zakona izuzimaju od krivične odgovornosti propisane krivičnim zakonodavstvom BiH, u pogledu krivičnih djela u vezi sa izvršenjem ovog zakona i biće zaštićena od institucija Republike Srpske.

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.

Predlagači zakona su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, narodni poslanici i Vlada Srpske.

Predlagači zakona, obrazlažući razloge za njegovo donošenje, naveli su da je Ustavni sud BiH 19. juna usvojio odluku o izmjeni Pravila tog suda, na osnovu koje je omogućeno zakazivanje i održavanje sjednica, kao i donošenje odluka bez sudija izabranih od Narodne skupštine Republike Srpske, te na ovaj način Pravilima regulisao pitanja koja bi trebalo da se utvrđuju isključivo zakonom.

Zato se pristupilo donošenju zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, u cilju zaštite Ustavom zagarantovanih prava Republike Srpske, kao i zaštite Srpske od odluka koje će se eventualno donositi bez sudija imenovanih iz Republike, piše u obrazloženju objavljenom na sajtu Narodne skupštine.

Kada je riječ o razlozima za donošenje zakona po hitnom postupku, predlagači su naveli da se odlukom Ustavnog suda BiH o izmjeni Pravila tog suda prouzrokuju štetne posljedice za rad organa i organizacija Srpske, stvaraju mogućnosti za sazivanje sjednica i donošenje odluka bez sudija izabranih od Narodne skupštine Srpske i time urušavanje ustavne nadležnosti Republike Srpske, zbog čega je u opštem interesu donošenje ovog zakona po hitnom postupku.

Obrazlažući razloge za stupanje na snagu ovog zakona narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Srpske, predlagači su istakli da se predloženim zakonom štiti ustavni poredak i pravni sistem Republike Srpske, što predstavlja naročito opravdan razlog za stupanje ovog zakona na snagu prije osmog dana od dana objavljivanja.

Republički sekretarijat za zakonodavstvo konstatuje da je Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u skladu sa Ustavom Republike Srpske, pravnim sistemom Republike i Pravilima za izradu zakona i drugih propisa Srpske.
 
Narodna skupština u srijedu, 21. juna, usvojila je Zaključke u vezi sa neustavnim djelovanjem Ustavnog suda BiH, gdje je pozvala taj sud da ukine svoju odluku o brisanju člana 39 Pravila Ustavnog suda BiH i zadužila Vladu Srpske i Ministarstvo pravde da pripreme zakon o neprimjenjivanju odluka tog suda kojim se treba riješiti i pitanje pravne zaštite lica koja bi bila izložena eventualnom krivičnom gonjenju zbog neprimjenjivanja odluka Ustavnog suda BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()