Novim povećanjem plata u institucijama BiH, kao i obično, najzadovoljniji - političari

Opozicija negoduje, pitaju se da li vlast zna kako teško živi većina građana Bosne i Hercegovine

30.03.2023. 20:30
  • Podijeli:

Na današnjoj hitnoj sjednici Doma naroda BiH, usvojen je budžet institucija. Dom naroda, međutim, nije usvojio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim se onemogućava povećanje primanja najviših zvaničnika u institucijama BiH. 

Oni koji su glasali protiv prijedloga, da plate parlamentaraca i ministara budu ograničene, SNSD, HDZ i HDZ 1990, kažu da je potrebno donijeti pravedniji zakon o platama, dok su iz opozicije, zbog takvog ishoda glasanja, glasno negodovali.

Novim povećanjem plata u institucijama BiH, kao i obično najzadovoljniji - političari koji će dobiti povećanje plata do šest stotina maraka. Razlog odbijanja Zakona o platama i naknadama kojim bi se to spriječilo je to što u predloženom Zakonu, koji je jučer podržao Predstavnički dom, vide velike manjkavosti, te traže od Vijeća ministara nova zakonska rješenja.

"Imate situaciju da će neko ko ima koeficijent 8, a dobit će povećanje, a neko ko je njegov šef a ima koeficijent 8.1 neće dobiti povećanje, pa ovaj što je nadređeni će imati manju platu od svog uposlenika", kaže delegat u Domu naroda PSBiH (SNSD) Radovan Kovačević.

"Treba znati da imamo jednu inicijativu Vijeća ministara koja zadužuje ministarstvo finansija da izradi materiju koja će ovo regulirati", dodaje delegat u Domu naroda PSBiH (HDZ BiH), Zdenko Ćosić.

Ministar finansija skeptičan, kaže da će usvajanje jednog takvog zakona kojim će svi biti zadovoljni biti izuzetno težak posao.

"Pitanje jednog vojnika i člana Predsjedništva trebate regulisati jednim Zakonom - teško. Pitanje ljekara koji radi i ima naziv radnog mjesta identičan kao neko ko ima drugo zanimanje. Pa to nije moguće", ističe ministar finansija BiH, Zoran Tegeltija.

Opozicija negoduje, pitaju se da li vlast zna kako teško živi većina građana Bosne i Hercegovine.

"Tako da će higijeničarka dobiti 80, a oni 550 ili 600 maraka ali građani glasaju za takvu vlast", kaže delegat u Domu naroda PSBiH (ZNG), Zlatko Miletić.

"SNSD i HDZ su brutalni politički ponizili i nokautirali stranke trojke na državnom nivou", kaže delegat u Domu naroda PSBiH (DF) Dženan Đongalić.

Da li će u ovom mandatu biti usvojen novi Zakon ili ne, političare koji su danas dobili povećane plate mnogo ne brine. Zbog zakonskog rješenja koji kaže da se u mandatu funkcionera ne mogu umanjivati prava, njihove plate su
nedodirljive sve dok se ne implementiraju rezultati Općih izbora 2026. godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()